Tai bus jau penktasis „Vegfest LT” ciklo renginys, skirtas populiarinti veganizmą bei augalinę mitybą.
Kalėdinės mugės lankytojai galės paragauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, kitų pusgaminių, ekologiškų prekių, receptų knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Dalyvaus daugiau nei 70 įmonių iš Lietuvos ir užsienio.
„Bus ir jau tapusių „vegfesto“ senbuviais, ir tų, kurie renginyje dalyvaus pirmą kartą“, – sakė organizatorė Ventė Viteikaitė. Pasak jos, šis renginys – puiki proga įsigyti neįprastų kalėdinių dovanų, be to daugelį prekių bus galima įsigyti pigiau nei parduotuvėse.
Mugės metu vyks ir paskaitų programa. Kauno technologijos universiteto profesorius semiotikas Dario Martinelli skaitys paskaitą „Veganizmas: idėja ir idealas“, kurioje apžvelgs veganų judėjimo istoriją bei pagrindines veganų filosofijos gaires.
Iš Estijos atvyksta gydytojas Antsas Haavelas, skaitysiantis paskaitą „Veganinės dietos nauda vaikams“. A.Haavelas pats augina penkis vaikus.
Verslininkas bei verslo konsultantas Mike`as Hillas iš Jungtinės Karalystės skaitys paskaitą „Kaip įkurti ir vystyti veganišką verslą“. Pasak jo, artimiausiu metu augs tiek veganiškų prekių paklausa, tiek pasiūla – jis patars kaip atsirinkti ką siūlyti pirkėjams ir kokių svarbių verslo principų laikytis.
O Europos gyvensenos medicinos asociacijos įkūrėjo ir prezidento Pauliaus Jaruševičiaus tema – „Augalinė mityba: etika ir sveikata“. Jis apžvelgs dėl kokių priežasčių žmonės dažniausiai renkasi veganizmą bei patars kaip užtikrinti, kad mityba būtų subalansuota ir nešlubuotų sveikata.
Be to veiks ir infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, kortelių su receptais, žurnalų, maisto pavyzdžių, kosmetikos mėginukų bei pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.
Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Tačiau rinktis veganizmą skatina ne tik etiniai įsitikinimai, bet ir noras būti sveikam bei tausoti aplinką. Netgi itin konservatyvia laikoma Pasaulio sveikatos organizacija pripažino, kad tinkamai subalansuota augalinė mityba yra sveikesnė už mėsišką, o mėsos gaminius netgi priskyrė pirmosios grupės kancerogenams – tai pačiai grupei priklauso ir tabako gaminiai, asbestas, radioaktyvieji elementai. Didelę žalą gyvūnų auginimas maistui daro ir gamtai – gyvulininkystė ženkliai prisideda prie dirvožemio, vandens bei oro taršos, bereikalingo resursų švaistymo ir yra viena pagrindinių klimato atšilimo priežasčių.
Nors veganizmą rinktis yra daugybė priežasčių, kai ką gąsdina, neva veganiškas maistas – blankus. „Tai – visiška netiesa. Atvirkščiai – daug kas tapę veganais, tvirtina, kad niekuomet iki tol nevalgė taip įvairiai ir skaniai, atrado daug naujų produktų, skonių derinių, – pasakojo Ventė. – Būtinai ateikite į mugę ir tuo patys įsitikinsite.“
Įėjimas į renginį nemokamas.