Žinomas tinklaraštininkas išdavė senoviškos silkės pataluose receptą

Įvairiose Europos šalyse skirtingais būdais paruošta silkė laikoma delikatesu, o kartais – net ir ypatingu patiekalu šventinėmis progomis. Be silkės šventės neįsivaizduojamos ir Lietuvoje, o ypač – per Kūčias. O kaip šventėms paruošti silkę net keliais skirtingais būdais, išduos šio sekmadienio TV3 laida „La maistas. Iššūkis“. Elena Karalienė gamins tradicinį jos variantą, o Gian Luca Demarco bandys atsakyti su tokia naujiena, kuri patenkintų net ir išrankiausiųjų skonį.

Etnologų tvirtinimu, lietuviai silkę valgo jau kelis šimtmečius. O kadangi anksčiau Advento laikotarpiu žmonės sąžiningai nevalgydavo nei mėsos, nei pieno produktų, silkė ir kita žuvis visą šį laikotarpį jiems tapdavo svarbiu raciono paįvairinimu.


Ji būdavo valgoma visų – ir valstiečių, ir didikų. Tiesa, seniau žmonės silkę rasdavo tik žydų krautuvėlėse. Pastarieji iš pajūrio silkę gaudavo statinėse ir parduodavo ją vienetais. Anuomet silkė būdavo įdedama į žmonių atsineštas puodynėles, o tuomet užpilama sūrymu.


Šiandien silkės receptų yra daugybė: nuo silkės „pataluose“, silkės su grybais, svogūnais ir pomidorų padažu, actu ar morkomis. O štai E. Karalienė šio sekmadienio laidoje pagamins tokią silkę, kuri papuoš bet kurį šventinį stalą.


Senoviškos silkės su baravykais pataluose receptą jai išduos žinomas maisto tinklaraštininkas bei rašytojas Giedrius Vilpišauskas – receptą norėsis pasižymėti visiems silkės gerbėjams!


Senoviška silkė baravykų pataluose



Senoviška silkė baravykų pataluose
Senoviška silkė baravykų pataluose
Organizatorių archyvas


Reikės:


1 vnt. silkės su galva;

5 vnt. šalotinių svogūnų;

pakelio džiovintų baravykų;

gabalėlio sviesto;

šlakelio Marsala vyno;

šviežių petražolių;

šviežio šalavijo;

juodųjų pipirų;

kvapiųjų pipirų;

muskato;

gvazdikėlio;

druskos.


Gaminimo eiga


Silkę nuvalykite ir ją išdarinėkite. Džiovintus baravykus užpilkite karštu vandeniu ir leiskite jiems išbrinkti.


Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto ir apkepinkite smulkiai supjaustytus šalotinius svogūnus. Jiems apkepus, į keptuvę suberkite smulkiai pjaustytus baravykus ir šalaviją.


Grūstuvėje sutrinkite juodus ir kvapiuosius pipirus, gvazdikėlį bei muskato riešutą. Suberkite prieskonius į keptuvę.


Viskam apkepus, iš lėto supilkite nuo grybų likusį skystį ir kaitinkite jį keptuvėje tol, kol jis nugaruos. Įpilkite šiek tiek Marsala vyno, leiskite jam nugaruoti. Viską pagardinkite druska ir pipirais.


Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ją į serviravimo indą, o ant viršaus užklokite baravykų mase. Papuoškite petražolėmis. Skanaus!


O kokiu patiekalu nustebins Gian Luca Demarco, išvysite laidoje. O ypač todėl, kad jis nėra didelis silkės mėgėjas... Kaip jam pavyks pagaminti iš tiesų gardų patiekalą?


La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis