Brandintas pyragas
6–7 porcijos
Reikės:
85 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio maltų prieskonių mišinio (cinamono, gvazdikėlių, muskato)
85 g maltų džiūvėsėlių
140 g tamsaus cukraus „Muscovado“
0,5 šaukštelio druskos
140 g šalto tarkuoto sviesto
280 g razinų be kauliukų
140 g džiovintų uogų (mėlynių, spanguolių, vyšnių, slyvų)
1 obuolio arba morkos
1 apelsino plonai nutarkuotos žievelės bei sulčių
1 citrinos plonai nutarkuotos žievelės bei sulčių
50 g sirupe konservuotų vyšnių (Glacé cherries)
1 kiaušinio
3 šaukštų klevų sirupo
6 šaukštų brendžio arba romo
Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, džiūvėsėlius, cukrų, druską ir sviestą. Į šį mišinį suberkite razinas, džiovintas uogas, sutarkuotą obuolį (arba morką), susmulkintas apelsino ir citrinos žieveles, konservuotas vyšnias, galiausiai supilkite apelsino ir citrinos sultis, klevų sirupą, kiaušinio plakinį bei pusę brendžio (arba romo). Džiovintas uogas prieš naudodama perliekite karštu vandeniu.
Į maždaug 1,2 l grūdinto stiklo dubens arba keraminės formos dugną įklokite sviestu patepto kepimo popieriaus apskritimą (pateptąja puse žemyn), tada sudėkite paruoštą masę, paspauskite ją šaukštu, kad neliktų oro tarpų ir būtų vietos pyragui šiek tiek kilti. Uždenkite masę kepimo popieriaus apskritimu. Formą uždenkite folija ir ją tvirtai apriškite virvele prispausdami prie formos. (Vietoj virvelės tinka ir guma.) Į puode verdantį vandenį įstatykite stovelį garinimui, ant jo padėkite formą. (Jei stovelio neturite, po forma padėkite sulankstytą audinį, kad forma nesiliestų prie puodo dugno.) Vanduo turi apsemti 2/3 formos. Puodą uždenkite ir 6–7 val. kaitinkite ant nesmarkios ugnies.
Iškaitintą pyragą iškelkite iš puodo, nuimkite foliją ir kepimo popierių nuo pyrago viršaus. Atsargiai pyragą išverskite į lėkštę arba ant lentelės, nuimkite kepimo popierių nuo dugno. Palikite pudingą atvėsti. Po to ant pyrago dugno uždėkite naują kepimo popieriaus apskritimą. Grąžinkite pyragą į formą, uždenkite nauju kepimo popieriaus apskritimu.
Brandinkite pyragą 3–6 savaites vėsioje, sausoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu. Retsykiais galima jį aplieti 2–3 šaukštais brendžio arba romo. Prieš patiekdami pyragą pakaitinkite 1 val. tokiu pat būdu kaip jį gamindami.
Nedidelėje keptuvėje pakaitinkite brendį, bet neužvirinkite jo, apliekite juo pyragą, tada padekite. Užges savaime. Šį etapą galima ir praleisti. Beliko skanauti.
Trupiniuotis su spanguolėmis
Tešlai reikės:
250 g miltų,
125 g šalto sukapoto sviesto,
žiupsnio druskos,
1 kiaušinio trynio,
80 g miltelinio cukraus.
Trupiniams reikės:
150 g miltų,
80 g šalto sukapoto sviesto,
100 g cukraus,
žiupsnio druskos,
½ šaukštelio cinamono,
2–3 šaukštų šalto vandens.
Įdarui reikės:
6–7 šaukštų spanguolių ar kitokių raudonų uogų uogienės,
100 g spanguolių,
1 šaukšto miltelinio cukraus.
Tešlai į dubenį suberkite miltus, sumeskite sviesto gabaliukus, suberkite, druską, įmeskite trynį, suberkite miltelinį cukrų.
Viską išmaišykite ir pirštais sutrinkite iki trupinių. Šiuos trupinius suberkite į kepimo popieriumi išklotą formą (30x25 cm) ir šaukštu prispauskite prie dugno.
Trupinių masei į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską bei cinamoną ir viską išmaišykite. Į šį mišinį sumeskite sviesto gabaliukus ir viską pirštais sutrinkite iki trupinių konsistencijos. Tada pilkite vandenį ir išmaišykite. Ant tešlos sluoksnio formoje tolygiai paskleiskite uogienę, sumeskite uogas. Užberkite trupinių masę.
Kepkite 180–200 °C orkaitėje maždaug 40 min. Iškeptą pyragą palikite formoje sutvirtėti, tada supjaustykite. Pyrago gabaliukus galima apjuosti siaura kepimo popieriaus juostele.
Trapūs sausainiai su sūriu ir sezamais
30 vnt.
Reikės:
150 g sviesto,
1 kiaušinio trynio,
1 šaukštelio džiovinto rozmarino,
trupučio aitriųjų pipirų,
80 g parmezano,
60 g minkšto fermentinio sūrio,
150 g miltų,
2 šaukštų baltų sezamų,
2 šaukštų juodų sezamų.
Kambario temperatūros sviestą išmaišykite su tryniu, rozmarinais ir pipirais. Tada įmaišykite abiejų rūšių sūrius, galiausiai – miltus. Iš tešlos delnais suformuokite du volelius. Ant kepimo popieriaus paberkite baltus sezamus ir ant jų lengvai spausdami pavoliokite vieną tešlos volelį. Tą patį padarykite su likusia tešla ir juodais sezamais. Abu volelius perkelkite ant lentelės ir padėkite 1 val. į šaldytuvą.
Tešlos volelius supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje ir pašaukite į 180–200 °C orkaitę. Kepkite maždaug 17 min. Sausainius patiekite su užkandžiais.
Kiaulienos išpjova su bulvių koše ir keptais obuoliais
2–3 porcijos
Reikės:
1 (500 g) kiaulienos išpjovos,
druskos, pipirų pagal skonį,
2–3 šaukštų miltų,
2 šaukštų aliejaus kepti,
80 g sviesto,
saujos šalavijų lapelių,
2–3 saldžiarūgščių obuolių,
6–9 kaparių (arba kaparėlių).
Bulvių košei reikės:
6–7 bulvių,
druskos,
130–150 ml pieno.
Mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio gabaliukais, įtrinkite druska bei pipirais, pavoliokite juos miltuose.
Užkaiskite puodą su vandeniu ir sudėkite nuskustas, nuplautas ir supjaustytas bulves.
Įkaitinkite orkaitę iki 180–200 °C.
Į orkaitėje kepti tinkamą keptuvę įpilkite aliejų ir gerai įkaitinkite ant viryklės. Sudėkite į keptuvę mėsos gabaliukus ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 2 min. Tada įdėkite pusę sviesto, šalavijų lapelius ir skiltelėmis supjaustytus obuolius, kaparius. Įpilkite šaukštą marinato iš kaparių indelio. Viską kaitinkite 2 min. Tada keptuvę perkelkite į orkaitę ir dar 4–5 min. kepkite.
Bulves nusunkite. Į puodą prie bulvių sudėkite likusį sviestą, užberkite druskos, pilkite dalimis pieną ir viską sugrūskite iki vientisos košės.
Išdalinkite košę į lėkštes, ant jos sudėkite mėsos gabaliukus, obuolius, kaparius, šalavijus ir užpilkite sultiniu iš keptuvės.
Orkaitėje keptas kamamberas
4 porcijos
Reikės:
2 cukinijų,
4 mažų kamamberų,
2 šaukštų sviesto,
saujos šalavijų lapelių,
2 šaukštų grūstų pistacijų.
Nuplautas cukinijas supjaustykite plonomis juostomis. Ant lentelės iš ketvirtadalio cukinijų juostų sudėliokite „saulutę“, ant jos vidurio uždėkite vieną iš sūrių, juostas užlenkite ant jo. Jeigu reikia, sutvirtinkite mediniais iešmeliais. Tą patį padarykite su likusiais kamamberais ir sudėkite į kepimo indą.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite į jį šalavijus ir kepkite ant vidutinės kaitros, kol lapeliai taps traškūs. Išgriebkite juos į lėkštę, o sviestą iš keptuvės užtepkite ant paruoštų sūrių.
Užberkite ant sūrių pistacijas ir pašaukite juos į orkaitę. Kepkite 15–20 min. arba kol sūriai išsipūs. Tada sudėkite ant sūrių šalavijų lapelius, dar 1 min. pakaitinkite ir ragaukite.