Nostalgiškas skonis: autentiškas dzūkiškų švilpikų - „šiuškių“ receptas

Apie dzūkiškas šiuškes sužinojau tik atvažiavusi studijuoti į Vilnių. Mes, dvi žemaitės, labai laukdavome trečios kambario draugės dzūkaitės, kuri po savaitgalio iš namų dažniausiai grįždavo su jos mamos keptomis šiuškėmis. O kai sužinojome, kad ir mūsų draugė moka jas gaminti, siūlydavomės nuskusti bulves, kad tik jų iškeptų. Šiandien dalinuosi išsaugotu šiuškių receptu. 

Šiuškės



Šiuškės
Šiuškės
Giedrė Barauskienė



2,5 kg

Tešlai reikės:

2 kg nuskustų bulvių;

3 kiaušinių;

520 g miltų;

100 ml pieno;

druskos pagal skonį.


Padažui reikės:


100 g sviesto;

200 ml grietinės (30 proc. riebumo);

½ šaukštelio druskos;

žiupsnio džiovintų peletrūnų.


Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sumalkite arba sugrūskite, kad neliktų gumuliukų.


Į bulvių košę įmaišykite kiaušinius, pusę miltų. Supilkite pieną, vėl išmaišykite. Tada dalimis berkite likusius miltus ir minkykite. Kai tešla bus gana tvirta, rankomis ant miltuoto paviršiaus suformuokite maždaug 3 cm skersmens ritinėlį. Jo paviršių šiek tiek suplokite, kad išeitų maždaug 2 cm storio juostelė. Ją supjaustykite kvadratėliais, paviršių įpjaukite įstrižai.


Paruoštas šiuškes sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 ºC orkaitėje, žemesnėje lentynoje maždaug 30 min., kol jos išsipūs, o paviršius ims rusvėti.


Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite grietinę, druską, peletrūnus. Padažą kaitinkite sumažinę kaitrą, kad sviestas neatsiskirtų nuo grietinės. Ragaukite šiuškes su padažu.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis