Šiuškės
2,5 kg
Tešlai reikės:
2 kg nuskustų bulvių;
3 kiaušinių;
520 g miltų;
100 ml pieno;
druskos pagal skonį.
Padažui reikės:
100 g sviesto;
200 ml grietinės (30 proc. riebumo);
½ šaukštelio druskos;
žiupsnio džiovintų peletrūnų.
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sumalkite arba sugrūskite, kad neliktų gumuliukų.
Į bulvių košę įmaišykite kiaušinius, pusę miltų. Supilkite pieną, vėl išmaišykite. Tada dalimis berkite likusius miltus ir minkykite. Kai tešla bus gana tvirta, rankomis ant miltuoto paviršiaus suformuokite maždaug 3 cm skersmens ritinėlį. Jo paviršių šiek tiek suplokite, kad išeitų maždaug 2 cm storio juostelė. Ją supjaustykite kvadratėliais, paviršių įpjaukite įstrižai.
Paruoštas šiuškes sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 ºC orkaitėje, žemesnėje lentynoje maždaug 30 min., kol jos išsipūs, o paviršius ims rusvėti.
Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite grietinę, druską, peletrūnus. Padažą kaitinkite sumažinę kaitrą, kad sviestas neatsiskirtų nuo grietinės. Ragaukite šiuškes su padažu.