Didžiausią dalį naujametinio meniu sudaro salotos ir mišrainės. Lengvos ir sočios, tradicinės arba egzotiškos, bet būtinai ryškios ir gardžios, būtent jos stalui suteikia naujametinį įspūdį. Tikimės, kad mūsų sudarytas salotų su mėsa, žuvimi ir jūros gėrybėmis rinkinys padės jums ruošiant šventinį stalą: nepamiršite senos geros klasikos, bet būtinai išbandykite ką nors nauja ir neįprasta.
Mišrainė „Granatų apyrankė“
Kažkas kitokio, gaivu ir gardu.
Produktai:
4 porcijoms
1 vištienos krūtinėlės filė
2 svogūnai
150 g kietojo sūrio
1 burokėlis
1 granatas
3 kiaušiniai
3-4 valg. šaukšt. majonezo
50 g graikiškų riešutų
druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
1. Vištienos filė išvirkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais, pasūdykite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepinkite svogūnus, kol pageltonuos.
2. Morkas nuplaukite, išvirkite, nulupkite, sutarkuokite stambia tarka. Kiaušinius išvirkite, nulupkite. Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite stambia tarka. Riešutus stambiai sukapokite. Burokėlį išvirkite, nulupkite, ir taip pat sutarkuokite stambia tarka. Granatą išsmulkinkite sėklelėmis.
3. Dideliame dubenyje apskritimo forma išdėliokite pirmą sluoksnį – vištienos filė. Apibarstykite pipirais. Ant viršaus sudėkite apkepintus svogūnus ir aptepkite plonu majonezo sluoksniu. Tada sudėkite morkas, vėl aptepkite majonezu. Kitas sluoksnis – tarkuotas burokėlis, po to virti ir supjaustyti kiaušiniai, vėl aptepkite majonezu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir graikiškais riešutais, vėl aptepkite majonezu ir viršų papuoškite granatų sėklelėmis. Mišrainę palaikykite 3–4 valandas šaldytuve, o dar geriau visą naktį.
Mišrainė „Šiaurės Venecija“
Kiekvieno skoniui.
Produktai:
4 porcijoms
100 g sūdytos lašišos
100 g rūkytos lašišos
100 g traškiųjų gūžinių salotų
200 g jogurto
6 kiaušiniai
1 svogūnas
4 bulvės
1 žalias obuolys
Gaminimas:
1. Iš žuvies išimkite smulkius kaulus, nulupkite odą, minkštimą supjaustykite plonomis juostelėmis arba smulkiais kubeliais.
2. Išvirkite bulves ir kiaušinius. Kiaušinius nulupkite, atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite stambia tarka.
3. Salotas supjaustykite šiaudeliais, svogūnus – smulkiais kubeliais. Išdėliokite sluoksniais į formą su nuimamais šonais: bulves, svogūnus, salotas, sūdytą ir rūkytą žuvį, tarkuotą obuolį.
4. Viršų aptepkite jogurtu ir apibarstykite supjaustytais baltymais, po to tryniais. Papuoškite salotas šviežiais žalumynais ir patiekite.
Mišrainė „Mimoza“
Produktai:
4 porcijoms
250 g virtos raudonos žuvies
150 g majonezo
100 ml grietinės
4 kiaušiniai
2 virtos morkos
2 virtos bulvės
1 stambi svogūno galva
krapų šakelės ir svogūnų laiškai papuošimui
druska, malti juodieji pipirai
Gaminimas:
1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir išdėliokite į formeles ar stiklinaites. Majonezą sumaišykite su grietine ir aptepkite juo žuvies sluoksnį. Baltymus atskirkite nuo trynių ir smulkiai supjaustykite.
2. Morkas ir bulves atskirai sutarkuokite stambia tarka, svogūnus smulkiai supjaustykite. Trynius sutrupinkite.
3. Į formeles sluoksniais sudėkite morkas, svogūnus ir bulves, kiekvieną sluoksnį aptepdami majonezo padažu. Ant viršaus sudėkite trynius, papuoškite žalumynais ir palikite šaldytuve 2 val.
Kitokia duonos mišrainė
Mėgstate duonos mišrainę? Išbandykite ją kitokiu būdu.
Sudėtis:
3 riekės juodos duonos;
Pusė skardinės žirnelių;
100 g sūrio;
2 kiaušiniai;
2-3 šaukštai majonezo;
Aliejaus kepimui;
Skiltelė česnako.
Paruošimas:
Nupjaustyti nuo juodos duonos pluteles, riekes supjaustyti kubeliais ir pakepinti aliejuje. Apkepusius kubelius pabarstyti druska, ant jų užspausti skiltelę česnako ir išmaišyti.Dubenėlyje šakute išplakti 2 kiaušinius ir keptuvėje su šlakeliu aliejaus iškepti omletą. Atvėsusį omletą supjaustyti smulkiomis juostelėmis ir sudėti į salotinę. Į salotinę suberti žirnelius, supjaustytą mažais kubeliais (geriausia - Brinzos) sūrį. Suberti ir duoną su česnakais, uždėti majonezo ir sumaišyti.
Kitokia burokėlių mišrainė
Standartinė burokėlių mišrainė kitaip.
Ingredientai:
5 vnt. burokėlių;
3 šaukštai grietinės;
1 šaukštas krienų;
trečdalis svogūno;
2 skiltelės česnakų;
0,5 šaukštelio cukraus;
druskos pagal skonį;
1 šaukštelis citrinų sulčių.
Gaminimas
Burokėlius išvirkite, nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
Krienus sumaišykite su tarkuotu svogūnu, išspaustais česnakais, druska, cukrumi, citrinų sultimis ir grietine.
Burokėlius sumaišykite su padažu, dėkite į šaldytuvą ir patiekite po pusės valandos. Skanaus!
Vokiška bulvių mišrainė
Labai gardi mišrainė kiekvieno skoniui.
Sudėtis:
5 bulvės
Svogūnas
2-3 rauginti (NE marinuoti!) agurkai
0,5 arb. šaukštelio druskos
0,5 arb. šaukštelio cukraus
1 valg. šaukštas acto
Stiklinė vandens
Keli šaukštai majonezo
Paruošimas:
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, sudėti į dubenėlį, įberti druską, cukrų. Svogūnus užpilti verdančiu vandeniu ir įpilti actą. Palikti pasimarinuoti bent 10-15 minučių.
Bulves nuskusti ir išvirti. Atvėsusias bulves perpjauti išilgai per pusę ir supjaustyti riekelėmis. Lygiai taip pat supjaustyti raugintus agurkus.
Į dubenį sudėti pjaustytas bulves, agurkus, nusausintus svogūnus ir sumaišyti viską su majonezu.
Skanaus!