Kodėl turėtumėte pagardinti lašišą?
Lašiša yra tvirta, švelnaus skonio žuvis, kuri gerai perima kitus skonius. Lašišos pagardinimas prieskoniais, žolelėmis ir marinatais gali pagerinti žuvies skonį ir padėti jai išlaikyti drėgmę bei standumą gaminant. Ant lašišos užpylus prieskonius, galima apsaugoti jos rausvą spalvą, nes dauguma prieskonių neleidžia išsiskirti albuminui – baltajam baltymui, kuris išsiskiria žuviai kepant.
Išbandykite įvairius skonių derinius, kad paruoštumėte pikantišką, aštrią ar saldžią lašišą.
Vieni populiariausių prieskonių gaminant lašišą – petražolės, peletrūnai, citrinų sultys, balzaminis actas ir miso padažas.
Geriausi lašišos prieskonių mišiniai
Geriausi lašišos prieskonių mišiniai priklauso nuo jūsų paruošimo būdo. Apsvarstykite šiuos prieskonių pasirinkimus:
Prieskoninės žolelės: prieš kepdami arba jau kepant, lašišos gabalėlį aptepkite šviežiomis arba džiovintomis žolelėmis, pavyzdžiui, rozmarinu, čiobreliais, raudonėliais ar krapais. Taip pat galite naudoti sausus įtrinimus arba paruoštus mišinius, pavyzdžiui, itališkus prieskonius.
Glajus: glajus yra padažas, kurį galite tepti, kol lašiša kepa, pavyzdžiui, rudojo cukraus glajus, citrininis glajus, česnako ir medaus glajus arba garstyčių glajus.
Marinatai: prieš kepdami pabandykite pamirkyti lašišą marinate, kad žuvis įgautų dar daugiau išraiškingesnio skonio. Sojų padažas, medus, citrinų sultys ir pesto padažas yra populiarūs įvairių lašišų marinatų ingredientai, kurie suteikia papildomo skonio.
Padažai: išvirę ar iškepę lašišą patepkite ją padažu, kad suteiktumėte tekstūros ir skonio. Lašišą galite patiekti su barbekiu padažu, olandišku padažu arba prancūzišku „beurre blanc“ padažu.
Kiti prieskoniai: džiovinti prieskoniai, tokie kaip svogūnų milteliai, česnako milteliai ir kmynai, gali suteikti lašišai dar kitokio skonio. O štai rūkyta paprika arba saldžioji paprika gali suteikti lašišai dūmo skonio. Jei norite šiek tiek aštrumo, tuomet išbandykite čili miltelius, kajeno pipirus ir pan.
Kiti svarbūs patarimai prieš kepant ar verdant lašišą
Nesvarbu, ar žuvį marinuojate, glazūruojate ar tiesiog beriate tik druskos ir pipirų, atsižvelkite į šiuos patarimus:
1. Įberkite druskos prieš pat kepdami lašišą. Lašišą būtina pasūdyti prieš pat ją kepant. Sūdydami žuvį per anksti, žuvis gali tapti per sausa.
2. Lašišą aptepkite sviestu arba alyvuogių aliejumi. Lašišos minkštimo pusę patepkite išlydytu sviestu arba alyvuogių aliejumi, tada aptepkite žuvį žolelėmis ir prieskoniais. Riebalai padės prieskoniams prilipti prie žuvies ir neleis lašišai prikepti prie keptuvės.
3. Įpjaukite lašišos odą. Pagardinkite abi lašišos puses. Prieš įtrindami sausais prieskoniais, įpjaukite lašišos odą ir įtrinkite prieskoniais, kad pagerintumėte skonį.
4. Pasirinkite aliejaus pagrindu pagamintą marinatą. Jei marinate yra vandens perteklius, gali būti sudėtinga paskrudinti lašišos odelę. Naudokite aliejaus pagrindu pagamintą marinatą, kad lašiša išliktų minkšta viduje ir traški išorėje.
5. Ribokite marinavimo laiką. Jei naudojate marinatą su actu ar citrusiniais vaisiais, marinuokite lašišą iki pusvalandžio. Rūgštis gali suardyti lašišą, todėl žuvis gali tapti per daug minkšta.
6. Naudokite tinkamą kiekį prieskonių. Paprastai 200 g lašišos gabalėliui naudokite vieną šaukštą prieskonių mišinio. Nedideliame dubenyje sumaišykite prieskonius, kad jie tolygiai pasiskirstytų.
3 lašišos receptai
Lašiša yra lengvai paruošiamas patiekalas. Negana to, tai puikus pasirinkimas lengvai vakarienei. Pabandykite patiekti žuvį prie ryžių ar daržovių, tokių kaip skrudinti briuselio kopūstai arba troškintos šparaginės pupelės.
Štai 3 receptai, kaip galite tą pačią lašišą kiekvieną kartą pagaminti vis kitokio skonio.
1. Orkaitėje (arba kepsninėje) kepta lašiša
Jums reikės:
· 4 lašišos filė gabalėlių su oda;
· 1 valgomojo šaukšto aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
· Druskos ir pipirų pagal skonį;
· 2 citrinų;
· Šviežių krapų (arba petražolių, laiškinių česnakų ar čiobrelių).
Gaminimas
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
Lašišos gabalėlius nusausinkite su popierine servetėle ir švelniai įtrinkite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite kambario temperatūroje apie 10-30 minučių.
Vienos citrinos sultis išspauskite, kitą supjaustykite plonais griežinėliais.
Ant kepimo popieriaus ar folijos uždėkite citrinos griežinėlių, ant jų padėkite lašišos gabalėlį. Apšlakstykite jį citrinos sultimis, uždėkite šviežius prieskonius (krapus, petražoles ir pan.). Tuomet kepimo popierių ar foliją užlenkite ant lašišos gabalėlio viršaus taip, kad būtų sandaru. Pakartokite šiuos veiksmus ir su kitais lašišos gabalėliais.
Kepkite apie 10 – 15 minučių. Išimkite iš folijos ar kepimo popieriaus ir patiekite iš karto ant stalo.
2. Citrininė lašiša orkaitėje
Jums reikės:
Citrininiam sviestui pagaminti
· 1 citrinos;
· Pusės pakelio nesūdyto sviesto;
· Žiupsnelio šviežių petražolių;
· Žiupsnelio tarkuoto parmezano;
· 2 skiltelių trinto česnako.
Lašišai pagaminti
· 400 g lašišos;
· 2 arbatinių šaukštelių druskos;
· 1 arbatinio šaukštelio pipirų;
· 1 citrinos;
· Šviežių krapų ar kitų žolelių (nebūtina).
Gaminimas
Citrininio sviesto gaminimas
Į dubenėlį nutarkuokite nuo citrinos žievelę. Į šį dubenėlį išspauskite citrinos sultis. Sudėkite kambario temperatūros sviestą, petražoles, parmezano sūrį, trintas česnako skilteles ir viską trinkite iki vientisos masės (geriausia tai daryti virtuviniu kombainu).
Ant kepimo popieriaus suformuokite gautą masę į ritinį ir suvynioję jį padėkite bent 30 minučių į šaldiklį.
Lašišos gaminimas
Lašišos minkštąją pusę pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje. Lašišą kepkite apie 7 minutes iš abiejų pusių, kol lašiša gražiai apskrus.
Išimkite lašišą iš keptuvės ir įdėkite į kepimo skardą. Supjaustykite nedideliais griežinėliais citrininį sviestą ir išdėliokite ant lašišos gabalėlių. Orkaitėje kepkite tol, kol sviestas ištirps ir ims burbuliuoti (apie 5 minutes). Lašišą patiekite dar karštą.
3. Klevų sirupo lašiša
Tai saldus ir pikantiškas patiekalas, kuris patiks ir jūsų namiškiams, ir svečiams.
Jums reikės:
· Ketvirtadalio puoduko klevų sirupo;
· Ketvirtadalio puodelio sojos padažo;
· 1 valgomojo šaukšto sezamų aliejaus;
· 1 valgomojo šaukšto ryžių acto;
· 2 sutrintų česnako skiltelių;
· Arbatinių šaukštelių šviežio imbiero, tarkuoto;
· Pusės arbatinio šaukštelio baltųjų arba juodųjų pipirų;
· Pusės arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų;
· 4 lašišos filė be odos;
· Sezamo sėklų;
· Nedidelių svogūnų, pjaustytų plonais griežinėliais.
Nedideliame dubenyje sumaišykite glazūros ingredientus: klevų sirupą, sojų padažą, sezamo aliejų, ryžių actą, trintą česnaką, tarkuotą imbierą, baltuosius pipirus ir raudonųjų pipirus. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
Lašišos filė sudėkite į kepimo indą, o viršų užpilkite paruoštu marinatu. Kepimo indą uždenkite plastikine plėvele ir perkelkite į šaldytuvą marinuotis 1 valandai.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 - 220 laipsnių temperatūros.
Žnyplėmis perkelkite marinuotą lašišą į paruoštą skardą, odele žemyn. Likusį marinatą pasilikite. Lašišą kepkite iki auksinės rudos spalvos, maždaug 12–15 minučių.
Kol lašiša kepa, supilkite pasiliktą marinatą į nedidelį puodą ir pašildykite ant vidutinės ugnies. Dažnai maišydami troškinkite glajų, kol susidarys tirštas padažas, apie 5–7 minutes.
Išimkite žuvį iš orkaitės. Iškeptą lašišą perkelkite į serviravimo lėkštę. Prieš patiekdami ant stalo, ant žuvies užtepkite klevo glajų ir papuoškite sezamo sėklomis bei svogūnais.
Skanaus!