Gausybė rūšių ir pavadinimų
Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 80 tūkstančių sraigių rūšių, tačiau vienos labiausiai vertinamų yra – vynuoginės, burgundiškos, kamuolinės, Romos, mėnulio arba tiesiog valgomosios sraigės. Dėl savo skonio bei maistinių savybių jos senokai užkariavo daugelio gurmanų širdis, tačiau šiais laikas česnakiniu sviestu gardintus moliuskus vis dažniau atranda ir tradicinės virtuvės mėgėjai. Juolab, kad jų įsigyti tapo paprasta.
„Gurmanų gretos Lietuvoje auga, o seniau prabangiuose restoranuose matyti patiekalai dažnai atranda vietą ant mūsų kasdienio stalo. Lietuviai linkę eksperimentuoti virtuvėje, stebinti tiek save, tiek artimuosius naujais receptais bei skoniais. Reaguodami į tai, stengiamės savo pasiūlyti vis įdomesnių produktų, kaip sraigės, varlių šlaunelės ar midijos. Norime prisidėti prie to atradimo džiaugsmo, kuris turtina įprastas kasdienes patirtis ir suburia artimuosius. Atrasti naujus skonius nuo šio pirmadienio kviečiame ir „Lidl“ parduotuvėse. Prancūziškų skonių įkvėptos „Duc de coeur“ savaitės metu bus galima įsigyti visų mano minėtų produktų“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.
Trumpas rinkimo sezonas
Nors valgomų sraigių pavadinimas yra kildinamas iš Burgundijos regiono, tačiau drąsiai joms galėtume duoti ir lietuviškus vardus. Vietiniai verslininkai jau ne vienerius metus patys jas augina bei sėkmingai eksportuoja į Prancūziją, Belgiją, Kanadą ar JAV. Galiausiai – vynuoginių sraigių galime prisirinkti tiesiog čia, savo kieme. Tačiau kaip ir grybavimas, sraigių rinkimas reikalauja tam tikrų gudrybių ir taisyklių išmanymo.
Ekspertai atkreipia dėmesį, kad sraigių rinkimas reglamentuojamas, kadangi vynuoginės sraigės yra saugoma rūšis. Jos gali būti renkamos tik nuo vegetacijos pradžios iki liepos 1d., taip pat jų skersmuo turi būti nemažesnis nei 28mm. Sraigių rinkėjai džiaugiasi, kai rinkimo sezonas būna drėgnas, kadangi tada sraigės labiausiai pastebimos ir jų galima pririnkti didelį kiekį. Sraigių randama visur – nuo miškų iki apleistų sodybų. Svarbu, kad jos būtų natūralioje aplinkoje, kur nėra chemikalų ar šiukšlių, kadangi tai gali persiduoti į sraigės skonį.
Išskirtinis skonis ir vertingos savybės
Sraigių tekstūra dažnam primena krevečių, o skonis lyginamas su žuvies, vištienos ar net grybų. Tačiau didžiausias šių moliuskų privalumas yra jų maistinės savybės: 100 gramų sraigių yra net 16 gramų baltymų. Panašiu kiekiu baltymų gali pasigirti tik tokie produktai kaip kiaušiniai, krevetės ar lazdyno riešutai. Tačiau skirtingai nei riešutai – sraigės yra nekaloringos, gausios mikroelementų. Be to, sakoma, jog jos padeda mažinti cholesterolio kiekį organizme.
Galiausiai, žmonės pasakoja, kad sraigės yra puikus afrodiziakas. Ši legenda mena Julijaus Gajaus Cezario laikus, kuris buvo didelis sraigių gerbėjas, o senovinis mitas apie Kupidono strėles yra kildinamas iš sausumos sraigių rūšies Cornu aspersum meilės strėlių elgesio stebėjimų.
Afrodiziakas ar ne, spręsti ragaujantiems, tačiau faktas tas, kad sraigės pelnytai gali vadintis supermaistu ir savo ypatingu skoniu nustebinti net ir didžiausius stalo gurmanus. Sraiges ir kitus išskirtinius produktus nuo šiandien galėsite atrasti apsilankę „Lidl“ parduotuvėse, į kurias sugrįžta Prancūzijos įkvėpta „Duc De Coeur“ savaitė. Vynuoginės įdarytos sraigės, varlių šlaunelės, midijos, taip pat kitos jūros gėrybės bei įvairūs sūriai ir lankytojų pamėgti desertai leis susikurti Pietų Europą menančius skonius čia pat ant savo stalo.
Gaminame namuose – sraigės per 10 minučių!
2 porcijoms reikės:
1 pakuotės šaldytų „Duc de coeur“ įdarytų vynuoginių sraigių su česnakiniu sviestu (12 vnt.)
1 „Chef select“ prancūziško stiliaus batono su žolelėmis arba česnaku arba paprasto prancūziško batono
Alyvuogių aliejaus
Skiltelės česnako
Gaminimas:
Sraiges išpakuojame, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašauname į 200°C įkaitiną orkaitę. Kepimas truks vos 6 – 8 minutes, tol, kol užvirs kiautuose esantis sviestas. Kol sraigės šildosi, prancūzišką batoną supjaustome riekelėmis, lengvai pašlakstome alyvuogių aliejumi ir kelias minutes paskrudiname keptuvėje.
Sraiges patiekiame didelėje lėkštėje, šalia serviruojame česnaku įtrintas batono riekeles. Patartina valgyti naudojant nedidelę šakutę (ypač tinka dvišakė), o česnakinio sviesto likučius galima ragauti tiesiai iš kiauto. Nepamirštamas skonis vos per 10 minučių. Skanaus!