2 porcijos
Reikės:
4 svogūnų (nuluptų);
0,5 kg slyvinių pomidorų (nuplautų);
4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 šaukštelio druskos;
saujelės šviežių čiobrelių ir rozmarinų;
20 g sviesto;
200 g apvaliagrūdžių ryžių (pvz., carnaroli arba arborio);
150 ml baltojo vyno;
600 ml karšto daržovių sultinio;
2 šaukštų tarkuoto parmezano;
4 šaukštų sūrio stracciatella arba grietinės;
šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
Pomidorus perpjaukite pusiau ir pjūviu į viršų sudėkite į skardą. Du svogūnus perpjaukite pusiau ir taip pat sudėkite į skardą. Viską pagardinkite čiobreliais ir rozmarinais, druska ir pipirais, pašlakstykite trimis šaukštais alyvuogių aliejaus ir kepkite 160 °C orkaitėje 1 val. 15 min. Tada pomidorus ir svogūnus bei skystį iš skardos dubenėlyje sutrinkite iki tyrės.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą bei likusį aliejų ir ant nesmarkios kaitros nuolat pamaišydami kepkite susmulkintus, druska pabarstytus likusius du svogūnus. Kai jie taps skaidrūs, suberkite ryžius. Karštį padidinkite iki vidutinio ir 2–3 min. retkarčiais pamaišydami ryžius paskrudinkite. Tuomet užpilkite vyną, maišydami kaitinkite, kol ryžiai jį sugers.
Užpilkite samtį karšto sultinio ant ryžių ir nuolat maišykite, kol skystis į ryžius susigers. Tai pakartokite dar kartą. Po to į ryžius įmaišykite pomidorų tyrę. Kai skysčio pritrūks, vėl įpilkite sultinio. Ryžiai turi pakankamai suminkštėti. Įberkite pipirų ir, jei dar reikia, druskos.
Pabaigoje įmaišykite į rizotą stracciatellą (itališką kreminės konsistencijos sūrį) ir beveik visą parmezaną (truputį jo pasilikte užberti ant patiekalo lėkštėje). Užberkite dar pipirų ir nedelsdami ragaukite.