Avinžirnių humusas su daržovėmis
4 porcijos
Reikės:
400 g konservuotų avinžirnių (nusunktų);
80 ml alyvuogių aliejaus;
2 česnako skiltelių (nuluptų);
1 žaliosios citrinos (nuplautos);
3 šaukštų sezamų pastos – tahinio;
druskos pagal skonį;
8–10 ridikėlių (nuplautų);
1–2 agurkų (nuplautų);
duonos trapučių.
Avinžirnius kiaurasamtyje perplaukite po tekančiu vandeniu ir suberkite į elektrinį plaktuvą. Du šaukštus aliejaus pasilikite, kitą supilkite ant avinžirnių. Taip pat prie avinžirnių supilkite citrinos sultis, tahinį, įdėkite česnako skilteles, įberkite druskos pagal skonį. Viską sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Jeigu reikia, įpilkite 1–2 šaukštus vandens.
Sudėkite humusą į dubenį, užpilkite likusiu aliejumi.
Agurkus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Taip pat supjaustykite ridikėlius. Patiekite juos su humusu ir mėgstama duona.
Velykų ryto užkandis
5 porcijos
Reikės:
2 burokėlių,
1 šaukšto vyno acto,
5 kiaušinių,
4–5 šaukštų natūralaus jogurto,
2 šaukštų skrudintų saulėgrąžų,
druskos, pipirų pagal skonį,
saujelės žalumynų daigų (ridikėlių, pipirnių).
Burokėlius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir sutarkuokite į didelį dubenį. Užberkite ant jų druskos, užpilkite vyno actą ir išmaišykite.
Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir sudėkite į burokėlius dubenyje. Dubenį padėkite šaltai 12 val.
Saulėgrąžas susmulkinkite peiliu.
Tada kiaušinius išimkite iš burokėlių, perpjaukite pusiau, pagardinkite šaukšteliu jogurto, druska, trupučiu saulėgrąžų, pipirų, žalumynų.