20 gabaliukų
Tešlai reikės:
190 g miltų,
65 g cukraus,
0,5 šaukštelio druskos,
170 g sviesto,
0,5 vanilės ankšties sėklyčių,
1–2 šaukštų vandens.
Įdarui reikės:
400 g rabarbarų (nuplautų),
250 g cukraus,
6–8 šaukštų citrinų sulčių,
4 kiaušinių,
4 šaukštų miltų,
plonai nutarkuotos 1 apelsino žievelės,
0,5 vanilės ankšties sėklyčių,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
¼ šaukštelio druskos,
1 šaukšto miltelinio cukraus.
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską, sudėkite sviestą bei vanilę ir paruoškite trupinių konsistencijos masę. Įmaišykite į ją 1–2 šaukštus vandens. Tada tolygiai paskleiskite tešlą 23x23 cm skardoje, išklotoje sviestu pateptu popieriumi (gaminant naudotas perkirptas rudo popieriaus maišelis, kuriame iš kaimynės gaunama iškepta duona. Taip pyragas neprikibo prie formos dugno ir sienelių). Delnu ar šaukštu prispauskite tešlą prie dugno. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite apie 25 min. Tada ištraukite.
Keletą rabarbarų stiebų pasilikite, o kitus susmulkinkite ir sudėkite į nedidelį puodą su cukrumi ir citrinų sultimis. Kaitinkite ant vidutinės kaitros 10–15 min. arba kol rabarbarai suminkštės. Nukelkite juos nuo viryklės ataušti. Po to įmaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilę, apelsino žievelę. Kiaušinius gerai išplakite su druska ir įmaišykite į rabarbarų masę. Ją supilkite ant iškeptos tešlos skardoje. Ant viršaus sudėkite išilgai juostelėmis supjaustytus likusius rabarbarų stiebus.
Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Iškeptą pyragą apiberkite milteliniu cukrumi.