Daugiau nei pusė – 61 proc. – lietuvių nežino rekomenduojamo skaidulų kiekio ir neseka, kiek jų suvartoja. Penktadalis gyventojų pripažįsta, kad reikiamo skaidulų kiekio negauna.
Kaip teigia natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė-Miller, neužtenka gerti vaistinių probiotikų. Būtina į valgiaraštį įtraukti skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų ir pasirūpinti, kad per parą tiek vaikai, tiek suaugusieji suvartotų reikiamą skaidulų kiekį. Priešingu atveju didėja rizika pakenkti žarnyno veiklai.
Skaidulos – organizmo šluota ir maitintoja
„Skaidulos – tai augaliniuose produktuose randami angliavandeniai. Mano pacientai, išgirdę žodį angliavandeniai, dažnai reaguoja neigiamai ir įtariai, tačiau be reikalo. Juk skaidulos – tai mūsų organizmo šluota ir maitintoja. Maistinės skaidulos nevirškinamos, todėl atlieka valymo funkciją. Jos taip pat maitina žarnyno gerąsias bakterijas, mikrobiotą, o tai naudinga visai imuninei sistemai“, – sako natūropatinės mitybos specialistė T. Šliažaitė-Miller.
Pasak mitybos specialistės, skaidulos naudingos ne tik žarnynui – jos taip pat padeda reguliuoti svorį, nes suvartoję skaidulų turinčių produktų ilgiau jaučiamės sotesni. Skaidulos neleidžia staiga padidėti gliukozės kiekiui. „Suvalgius tam tikrą saldumyną, pavyzdžiui, gabaliuką šokolado, cukraus kiekis labai greitai padidėja ir nukrenta, tad netrukus vėl norime valgyti. Jei vartojame skaidulų, gliukozės kiekis taip greit nepadidėja ir jaučiamės sotūs“, – pasakoja T. Šliažaitė-Miller.
Atskleisdama skaidulų naudą mitybos ekspertė teigia, kad suvartojant tinkamą skaidulų kiekį sumažėja rizika susirgti žarnyno vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Jei skaidulų su maistu gauname per mažai, gali varginti vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. Taip pat gali didėti svoris, nes greičiau išalkstame ir daugiau valgome.
Kitoks požiūris į duoną
„Jei mityba bus nesubalansuota, tuomet organizmui pradės trūkti skaidulų, pajusime įvairius neigiamus padarinius. Tam, kad galėtume užtikrinti balansą, turime į mitybą įtraukti tinkamus produktus. Dažnai pastebiu klaidą, kai visiškai atsisakoma tam tikrų produktų, pavyzdžiui, juodos duonos. Žmonės jos tarsi bijo, mano, kad jos sudėtyje tik blogi angliavandeniai, tačiau tai ne visai tiesa“, – sako natūropatinės mitybos specialistė.
„Kokybiška juoda duona – puikus skaidulų šaltinis ir ją siūlau įtraukti į racioną. Renkantis duoną ar kitus produktus reikėtų pradėti skaityti etiketes – tuomet nesuklysite. Patariu atkreipti dėmesį, ar duonos sudėtyje yra viso grūdo miltų, taip pat patikrinti skaidulų kiekį“, – rekomenduoja T. Šliažaitė-Miller.
UAB „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas pritaria mitybos specialistei ir sako, kad pirkėjams, ieškantiems duonos su skaidulomis, verta įsiminti dvi pagrindines taisykles. „Jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra mažiausiai 3 g skaidulų, tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu, o jei mažiausiai 6 g skaidulų – duona laikoma turinčia daug skaidulinių medžiagų. Žinodami šiuos skaičius pirkėjai galės išsirinkti tinkamą produktą.“
Kiekybinę reprezentatyvią apklausą tiesioginės apklausos būdu („Omnibus“) UAB „Vilniaus duona“ užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“. Tyrimo imtis – 1 000 respondentų, kurių amžius – 18–74 metai. Tyrimas atliktas 2021 m. vasario 2–10 d.
Užsakymo nr.: PT_67328