„Žmonės vis labiau pažįsta skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis įvairių produktų rūšimis – tai tinka ir kalbant apie riebalų – aliejaus ar sviesto – pasirinkimus. Atsižvelgdami į mitybos tendencijas ir siekdami patenkinti įvairiausių skonių pirkėjų poreikius, siūlome platų ne tik lietuvių nuo seno pamėgtų saulėgrąžų, rapsų ar alyvuogių aliejų, bet ir sezamų ar Štirijos regiono moliūgų sėklų aliejaus, lydyto ghi sviesto pasirinkimą“, – sako V. Juodkazienė.
Salotoms ir kepimui – skirtingos rūšys
Kokį aliejų pasirinkti, labiausiai priklauso nuo to, ką ruošiatės gaminti. Jei dairotės aliejaus salotoms, geriausia rinktis kuo tyresnį, ekologišką, aukščiausios kokybės, šalto spaudimo aliejų. Šis spaudimo būdas, anot maisto ekspertės, yra labiausiai gerąsias savybes tausojantis, nes aliejus išlaiko augalo kvapą, savitą tirštumą, spalvą ir unikalų skonį.
Jeigu ruošiate patiekalą, kuriam bus reikalinga itin aukšta temperatūra – pirmenybę geriau teikti kokosų, sezamų ar saulėgrąžų aliejui. Pastaruoju metu pasaulyje išpopuliarėjo ir dar vienas produktas – lydytas ghi sviestas. Jį naudoti galima ne tik vietoje įprasto sviesto, ruošiant konditerijos gaminius, bet ir kepant itin aukštoje temperatūroje, mat degti jis pradeda tik 260 laipsnių karštyje.
V. Juodkazienė išvardija skirtingų rūšių augalinės bei gyvulinės kilmės riebalų privalumus bei jų panaudojimo būdus:
Alyvuogių aliejus. Vienas universaliausių ir sveikiausių yra alyvuogių aliejus. O ypač naudingas tyras, extra virgin, nerafinuotas alyvuogių aliejus. Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, kurie ne tik suteiks gardaus skonio salotoms ar kitiems patiekalams, bet ir naudingi organizmui. Nors aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi yra gardinami netgi ledai, jį naudoti kepimui reiktų atsargiai. Geriausia kepti žemesnėje ar vidutinėje temperatūroje.
Saulėgrąžų aliejus. Šiame aliejuje yra daug vitamino E. Skirtingai nei alyvuogių, saulėgrąžų aliejus puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje. Jis neturi stipraus skonio, o tai reiškia, kad jis neužgoš gaminamo patiekalo. Šis aliejus taip pat puikiai tiks ir salotoms gardinti.
Štirijos moliūgų sėklų aliejus. Štirijos regione gaminamas moliūgų aliejus išsiskiria sodria žalia spalva ir ryškiu riešutų skonio aromatu. Šis moliūgų sėklų aliejus pasižymi riešutų skoniu ir maloniu aromatu, taip pat turi ir sveikatą teigiamai veikiančių savybių. Moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti, tačiau aliejaus kepimui naudoti nerekomenduojama: geriausia aliejumi šlakstyti maistą prieš pat patiekiant. Mat jį įkaitinus dingsta gerosios savybės.
Kokosų aliejus. Kadangi jame yra labai daug sočiųjų riebalų, dažnai diskutuojama dėl kokosų aliejaus naudos sveikatai. Tačiau kai kurių specialistų teigimu, vartojant šį aliejų organizme gali padidėti gerojo cholesterolio kiekis, kuris turėtų mažinti riziką susirgti širdies ligomis. Jame taip pat yra medžiagų turinčių antibakterinių, antimikrobinių ir antivirusinių savybių. Šis aliejus puikiai tiks kepimui itin aukštoje temperatūroje.
Sezamų aliejus. Šis aliejus mėgstamas dėl stipraus, riešutinio skonio. Sezamų aliejus dažniausiai vartojamas ruošiant Azijos šalių virtuvės patiekalus. Jis gali būti naudojamas ir kepant itin aukštoje temperatūroje, tačiau puikiai tinka ir salotoms. Sezamo aliejus pasižymi antibakterinėmis savybėmis.
Ghi sviestas. Ghi sviestas gaminamas iš kokybiško karvių pieno sviesto. Jį pasigaminti galima net ir namuose. Tereikia sviestą kaitinti tol, kol vanduo atskiriamas nuo pieno riebalų. Ghi gali būti naudojamas kaip paprastas sviestas, bet labiausiai praverčia, kai reikia gaminti ilgai ir kaitriai, mat degti ima tik labai aukštoje temperatūroje. Dėl didelio kiekio vitamino E ghi sviesto vartojimas gali sulėtinti organizmo senėjimo procesus, taip pat gali padėti sustiprinti imuninę sistemą, apsaugoti organizmą nuo infekcijų ir peršalimo.