Dietologė: ryte nuotaiką pakels pusryčiai

Žinome, kad pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių, tačiau nemažai žmonių skubėdami juos praleidžia arba jaučiasi dar sotūs, nes vėlai vakarieniavo. Gydytoja dietologė Lina Barauskienė atskleidė, kodėl pusryčius valgyti būtina ir kokius maisto produktus rinktis, kad gautume visų reikalingų maistinių medžiagų energingai dienos pradžiai. 


Pusryčiai – energijos atstatymui


Dietologės teigimu, pusryčiai iš tiesų yra svarbūs, nes tai yra maistas, kurį valgome po vadinamojo „ilgesnio bado“ naktį.

„Miegodami mes išnaudojame visus maistinių medžiagų resursus, todėl turime juos papildyti, kad galėtume gerai jaustis ir dirbti. Tai tarsi energijos užtaisas naujai dienai“, – sako L. Barauskienė.


Pirmas dienos valgis taip pat padeda suplanuoti būsimus valgymus vėliau. Pusryčiaujantys lengviau sutelkia ir išlaiko dėmesį, jų pastovesnė nuotaika, mažesnė rizika sirgti virškinamojo trakto ligomis, lengviau palaikyti pastovų kūno svorį.

„Suvalgę pusryčius mes jau maždaug žinosime, kada turėtume išalkti pietums, kada planuoti vakarienę, todėl nebelieka chaoso ir galima lengviau suplanuoti mitybos režimą. Praleidus pusryčius, padidėja tikimybė persivalgyti vakare“, – pusryčių svarbą atskleidžia specialistė.


Kaip turi atrodyti pusryčių lėkštė?


Renkantis produktus rytui dietologė rekomenduoja nepamiršti valgymo malonumo ir maistinių medžiagų įvairovės.

„Noriu pabrėžti, kad pusryčiai turi būti skanūs. Žinoma, akcentuoju sveikatai palankų maistą, bet nereikia užmiršti ir valgymo malonumo. Valgymas susijęs su geromis emocijomis, taigi skaniai pusryčiaujant automatiškai pakelsite sau nuotaiką visai dienai. Taip pat svarbu rinktis produktus, kurie turi įvairesnių maistinių medžiagų. Lėkštėje turėtų būti angliavandenių, kurie yra greičiausiai virškinami, todėl greičiausiai suteikia energijos. Toliau – baltymai – „statybinė medžiaga“ bei riebalai, kurie virškinami ilgiausiai, tačiau jie padeda ilgiau jaustis sočiai. Be pagrindinių maistinių medžiagų, patiekalai turėtų būti praturtinti vitaminais, mineralais, maistinėmis skaidulomis. Svarbiausia – įvairovė“, – pasakoja Lina Barauskienė.


Košė – vertingas pasirinkimas rytui


Dietologė išskiria košes, kaip itin vertingą pasirinkimą pusryčiams. Ji džiaugiasi, kad gyvendami Lietuvoje galime rinktis įvairias bei vertingas kruopas ir bent savaitę kasdien valgyti vis kitas.


„Dobele Lietuva“ vadovas Romanas Stanislovaitis sako, kad įvairių grūdų dribsnių pasirinkimas Lietuvoje didelis, tačiau populiariausi išlieka visų grūdo dalių avižų dribsniai.

„Prekybos centrų lentynose galite rasti platų dribsnių asortimentą: avižų, grikių, kelių grūdų mišinių. Tačiau per daugelį metų pastebėjome, kad žmonės labiausiai mėgsta kuo mažiau apdorotą produktą, pavyzdžiui, „Dobele“ visų grūdo dalių avižų dribsniai. Kuo grūdas mažiau apdorotas, tuo daugiau maistinių savybių išsaugoma“, – sako ekspertas.


Receptai su avižų dribsniais


Skanus ir maistingas užkandis – avižų dribsnių, riešutų sviesto ir datulių sausainiai


Reikės:

90 g visų grūdo dalių avižų dribsnių;

140 g datulių be kauliukų;

140 g riešutų sviesto;

90 g juodojo šokolado;

jei norisi riešutų, džiovintų vaisių.


Gaminimas

Maisto smulkintuvu avižas sumalkite iki miltų. Sudėkite datules, riešutų sviestą ir dar kartą viską sutrinkite iki vientisos masės. Iš gautos masės formuokite sausainius. Tuomet išlydykite šokoladą ir juo apliekite sausainius. Įdėkite į šaldymo kamerą ir palaikykite 20 minučių, kad sustingtų.


Tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorės nuotrauka ir receptas


Tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorės nuotrauka
Tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorės nuotrauka
Pranešimas spaudai


Žalieji pusryčiai avižų ir špinatų blyneliai


Reikės:

stiklinės maltų visų grūdo dalių avižų dribsnių;

2 bananų;

2 kiaušinių;

2 v. š. graikiško jogurto;

šiek tiek vanilinio cukraus ir kepimo miltelių;

didelės saujos špinatų;

1 a.š. chia sėklų.


Gaminimas

Visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu, išmaišykite ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies. Kepant galite naudoti kokosų aliejų ar kitą mėgstamą augalinį aliejų. Pagardinti galite klevų sirupu ar uogiene.


Tinklaraščio „Spalvota lėkštė“ autorės nuotrauka ir receptas


Tinklaraščio „Spalvota lėkštė“ autorės nuotrauka
Tinklaraščio „Spalvota lėkštė“ autorės nuotrauka
Pranešimas spaudai


Vitaminų bomba avižų dribsnių košė su avietėmis


Reikės:


pusės stiklinės visų grūdo dalių avižų dribsnių;

1 v.š. riešutų sviesto;

100 ml vandens;

2 v.š. avižų pieno;

2 v.š. klevų sirupo;

2 v.š. chia sėklų;

pusės v.š. kokoso drožlių.


Gaminimas


aukštą riešutų sviesto sumaišykite su 100 ml vandens ir keliais šaukštais avižų pieno. Tuomet įpilkite klevų sirupo, įberkite pusę stiklinės avižų dribsnių, du šaukštus chia sėklų ir pusę šaukšto kokoso drožlių. Viską gerai sumaišykite ir palikite šaldytuve per naktį. Ryte pagardinkite šviežiomis avietėmis ir skanaukite.


Tinklaraščio „Skanumynas“ autorės nuotrauka ir receptas


Tinklaraščio „Skanumynas“ autorės nuotrauka
Tinklaraščio „Skanumynas“ autorės nuotrauka
Pranešimas spaudai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis