Konditerė: 10 dažniausių kepimo klaidų ir patarimai, kaip jų išvengti

Vakarienė jau baigiasi, šeimyna nekantriai laukia deserto, tačiau iš orkaitės ištrauktas pyragas ėmė ir... subliuško?

O galbūt nepakilo, pridegė prie dugno ar tiesiog prilipo prie kepimo formos? Su tokia situacija teko susidurti ne vienam – tai įrodo ir socialinių tinklų grotažymė #bakingfail, kuri, prasidėjus tikram kepimo namuose bumui, jungia vis daugiau nepavykusių kepinių kadrų. Tačiau kaip išvengti šių kepimo nesėkmių ir kokių klaidų šiukštu nedaryti?


Kepimas ir konditerija, priešingai nei kiti maisto gaminimo būdai – yra tikrų tikriausias mokslas. Čia veikia cheminiai procesai, medžiagų ir ingredientų jungimosi formulės, todėl matavimui „iš akies“ ir eksperimentams – čia ne vieta. Tad tęsdami kepimo akademijų ciklą kviečiame mokytis iš savo klaidų ir, žinant keletą svarbiausių kepimo gudrybių, kas kartą džiaugtis gardžiausias kepiniais“, – teigia „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė ir konditerė Sonata Šalkauskaitė bei dalinasi išsamiu didžiausių kepimo klaidų sąrašų.



S. Šalkauskaitė
S. Šalkauskaitė
Organizatorių nuotr.



Netinkama ingredientų temperatūra



Organizatorių nuotr.



Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nesvarbu, kokios temperatūros prieš gaminant yra sviestas ar kiaušiniai, S. Šalkauskaitė tikina, kad tai – viena didžiausių kepimo klaidų, sąlygojančių bene daugiausiai nesėkmių.


„Ingredientų temperatūra yra vienas esminių kriterijų, nes, pavyzdžiui, šalti kiaušiniai negalės būti taip gerai išplakti ir nepritrauks tiek oro, kiek pritrauktų kambario temperatūros kiaušiniai. O būtent gerai išplakti kiaušiniai ir yra daugelio purių ir minkštų biskvitų paslaptis. O štai jeigu kepsite trapios tešlos pyragą arba sausainius, tiesiog privalote naudoti kuo šaltesnį sviestą, kitaip jūsų pyragas tiesiog „išskys“, – sako kepimo akademijos ekspertė.


Tešla ilgai laikoma formose nekepant



Organizatorių nuotr.



Pasiruošėte tešlą, sukrėtėte į kepimo formą ir tik tada įjungėte orkaitę kaisti? O gal nusprendėte išgerti puodelį kavos? Šis laukimas – tai viena iš priežasčių, kodėl jūsų pyragas nepavyko.


„Į pyrago tešlą įbėrus kildinančių medžiagų, jos aktyvuojasi iškart, kai yra sumaišomos su šlapiais ingredientais. Todėl vos paruošus tešlą ją reikia kepti nedelsiant. Prieš pradėdami kepimo ir gaminimo procesą, paruoškite kepimo formą, įkaitinkite orkaitę ir išsitraukite iš šaldytuvo visus reikalingus ingredientus. Taip išvengsite papildomo delsimo ir nerizikuosite, kad jūsų pyragas neiškils“, – sako S. Šalkauskaitė.


Nesijojami miltai



Organizatorių nuotr.



Anot konditerės, dar viena dažna klaida – pamirštama išsijoti miltus. Šis žingsnis užtikrina, kad kepinyje neliks stambesnių miltų gabalėlių. Be to, sijojimo metu, į miltus patenka daugiau oro, kuris purena ir minkština tešlą, todėl šis žingsnis ypač svarbus kepant minkštus ir purius biskvitus.


Nesilaikoma gaminimo eigos



Organizatorių nuotr.



„Jeigu recepte nurodyta pirma plakti kiaušinius – pirma plakame kiaušinius. Jeigu nurodoma pirmiausiai suminkštinti sviestą, tuomet taip ir reikėtų daryti. Nepamirškite, jog kepimas – cheminis procesas ir nurodytos tvarkos laikymasis užtikrina, kad ingredientai tinkamai sureaguoja tarpusavyje ir sukuria norimą kepinio tekstūrą ar konsistenciją“, – priduria kepimo akademijos ambasadorė.


Pasak S. Šalkauskaitės, ruošiant tešlą, rekomenduojama naudoti svarstykles ir sverti produktus gramais. Jeigu receptas nurodo matuoti mililitrais – naudoti menzūrėlę su nurodytais kiekiais. Gramai nėra lygu mililitrai, todėl svarbu sverti ir matuoti atitinkamai bei tiksliai sekti recepto nurodymus.


Netiksliai nustatoma orkaitės temperatūra


Viena dažniausiai pasitaikančių kepimo klaidų – orkaitės temperatūros nurodymų nesilaikymas.


„Jeigu kepate aukštesnėje temperatūroje, negu nurodo receptas – pyrago plutelė apskrunda, o vidus lieka neiškepęs. Kai vėliau biskvito vidus įkaista ir temperatūra jame pakyla, plutelė susproginėja. Arba atvirkščiai – per šaltoje orkaitėje kepami gaminiai mažai pakyla“, – teigia ekspertė.


Dažnai orkaitės neįkaista tolygiai, todėl vienintelis būdas užtikrinti, jog temperatūra yra teisinga – atskirai matuoti vidinę orkaitės temperatūrą. Taip pat kepimo ekspertė priduria, kad idealiausia vieta kepti pyragą – orkaitės vidurys, nes ten oras cirkuliuoja vienodai ir tolygiai kepinyje paskirsto karštį.



Organizatorių nuotr.



Naudojama per maža/didelė kepimo forma


Jeigu receptas nurodo naudoti didesnę formą, negu jūsų turima, sunaudokite ne visą tešlą. Jei pripilate tešlos iki pat formos viršaus – biskvitas neturi kur kilti, todėl „lipa“ per viršų, o vėliau smenga. Geriausia tešla užpildyti 2/3 formos. Jeigu matote, kad jūsų turima forma didesnė, verčiau proporciškai didinkite visų ingredientų kiekius ir kepimo laiką, kitaip jūsų pyragas irgi gali nepavykti.



Organizatorių nuotr.



Dažnai darinėjamos orkaitės durelės


Kad ir kaip nekantrautumėte apžiūrėti, kaip jūsų pyragui „sekasi“ orkaitėje, verčiau to nedarykite.

„Kas kartą atidarydami orkaitės durelės sumažinate jos temperatūrą. Geriausia, jeigu pirmas 15-20 kepimo minučių išvis nedarysite orkaitės durelių. Taip užtikrinsite, kad karštis iš orkaitės neišeis ir gaminys iškils. Be to, kepant pyrago tešloje atsiranda oro burbuliukai, kurie karščio pagalba išpurena pyragą. Darinėjamos orkaitės durelės gali lemti šių burbulų subliuškimą“, – teigia S. Šalkauskaitė.


Bandoma neturimus produktus pakeisti alternatyvomis


Alternatyvas neturimiems produktams reikėtų rinktis atsargiai. Pavyzdžiui, grietinės verčiau nekeisti pienu, nes jų vandens kiekis skiriasi, todėl tai keičia tešlos struktūrą. Verčiau grietinę keisti jogurtu, kefyru. Taip pat atidžiai rinkitės ir kepimui naudojamus miltus. Paprasti kvietiniai miltai sugeria mažiau drėgmės nei viso grūdo miltai, todėl atitinkamai turėsite peržvelgti ir naudojamų skysčių kiekį.


Tešlos permaišymas



Organizatorių nuotr.



Jeigu į tešlą įmaišydami miltus ją permaišysite, susidarys daugiau gliuteno, gaminys sunkiau kils, iškeps tąsus ir nepurus. Siekiant nepermaišyti tešlos, maišykite tol, kol visi ingredientai sudarys tolygią masę.


„Yra skirtingi maišymo būdai, kurių nevalia painioti. Pavyzdžiui, cukrų ir sviestą reikėtų trinti iki vientisos ir kreminės masės. Kiaušinius vertėtų greitai ir stipriai plakti, o štai miltus reikėtų tik atsargiai įmaišyti į tešlą. Kai kur šis procesas įvardijamas „įlankstymo“ terminu, nes tokiu būdu išsaugojame kiaušinių plakinyje esantį orą, kuris iškelia pyragą. Šiame procese nenaudokite medinio šaukšto ar elektrinio plakiklio, nes šie įrankiai „išmuš“ orą iš mišinio. Naudokite silikoninę mentelę ir švelniai įmaišykite miltus“, – sako kepimo akademijos atstovė.


Bandoma iš formos išimti karštus gaminius.


Karšti kepiniai būna dar itin trapūs, todėl neretai sutrupa bandant juos išimti ar pjauti. Kepiniams reikia bent pusvalandžio, kad jų temperatūra sumažėtų, ir dar vieno pusvalandžio visiškai ataušti. Net jeigu pyragas atrodo atvėsęs, jo vidus gali būti karštas. Todėl palaukite, kol gaminiai pravės, tik tuomet išimkite iš formos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis