Vištienos patiekalams – plačiausias asortimentas
Pasak V. Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas – nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų.
„Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingosios kalendros, taip pat saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės – pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą“, – teigia V. Juodkazienė.
Prie vištienos tinka įvairios žolelės – rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą laimo, apelsino ar citrinos žievele suteiksite jam gaivumo.
Jautienai – intensyvesni skoniai
Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius.
„Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnas, česnakas ir malti juodieji pipirai. Pasigendantiems sodrumo, rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Ji teigia, kad jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobrelis ir bazilikas suteiks gaivumo, o šalavijas – švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlį, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį.
Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.
Kalakutienai tiks aštresni prieskoniai
Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai.
Pasak V. Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresnis kuminas ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle – bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis, „Iki“ maisto eskspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalaviją, rozmariną ar čiobrelį.
Kiaulienos patiekalai – su saldumo poskoniu
Kiauliena savo skoniu – tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos.
„Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos. Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbieru, česnakais – jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą“, – sako V. Juodkazienė.
Iš žolelių, prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijas, suteikiantis švelnų ir ne per daug intensyvų skonį. V. Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.
Prieskonių mišinys vištienai
Jums reikės:
· Pusės v. š. druskos
· 1 v. š. česnako granulių
· ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų
· 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
· Pusės v. š. ciberžolės
· Pusės v. š. svogūnų miltelių
· Pusės v. š. garstyčių miltelių
· ¼ v. š. džiovinto čiobrelio
· ½ v. š. džiovinto raudonėlio
· ¼ v. š. džiovinto baziliko
· ¼ v. š. džiovinto rozmarino
Paruošimas:
Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.
Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui
Jums reikės:
· 1 v. š. maltų juodujų pipirų
· 2 v. š. jūros druskos dribsnių
· 1,5 a. š. svogūnų miltelių
· 1 v. š. česnako miltelių
· 2 a. š. kumino
· 1 a. š. Kajeno paprikų
Paruošimas:
Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio kiekio užteks 4–6 didkepsniams.