Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ją ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį vis dažniau pamini ir kai kurios Europos šalys. Šios šventės ištakos Europoje siekia dar ankstesnius amžius, kuomet aukojimais, maldomis ar kitomis apeigomis buvo dėkojama už derlių. Ne išimtis – ir Lietuva, kurioje Padėkos diena dar nėra masinė šventė, tačiau kiekvienais metais tampa vis populiaresnė. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia klasikinius – amerikietiškus Padėkos dienos receptus, kuriuos galima pritaikyti ir tradicinėje lietuviškoje virtuvėje.
Šventinis akcentas – tinkamai paruoštas kalakutas
Maisto ekspertė V. Juodkazienė pasakoja, jog Padėkos dienos valgių asortimentas – ne ką mažesnis nei Kalėdų ar Naujųjų metų vaišių stalo, tačiau pagrindinis patiekalas, kaip ir JAV, – kalakutas. Jos teigimu, gaminant kalakutą svarbiausia yra apskaičiuoti jo kepimo laiką, kadangi šis patiekalas Padėkos dieną turi būti iškilmingai ištrauktas iš orkaitės ir patiektas ant stalo pačiu laiku – visos šeimos susibūrimo akivaizdoje.
„Kalakutas neabejotinai turi išskirtinį statusą virtuvėje, ypač – per Padėkos dieną. Nenuostabu, kad dėl savo dydžio jis gaminamas tik išskirtinėmis progomis. Pagrindinė taisyklė, kuria reikėtų vadovautis gaminant šį išskirtinį patiekalą – numatyti bent po pusvalandį kepimo laiko kiekvienam paukščio kilogramui. Taip pat kepti kalakutą reikia 160 laipsnių temperatūroje jo sparnus pakišus po apačia arba pridengus juos folija. Nedaug kas žino, tačiau būtent kalakuto sparnai sudega pirmiausia, todėl juos reikia apsaugoti ir atidengti tik kepimo pabaigoje, kad jie gražiai apskrustų“, – patarimais dalinasi V. Juodkazienė.
V. Juodkazienės teigimu, didžiausias išradingumas pasireiškia ruošiant jo įdarą bei garnyrą. „Kalakuto įdaru dažniausiai pasirenkamos įvairios daržovės ir vaisiai – salierai, morkos, svogūnai, obuoliai, apelsinai. Kartais įdaru pasirenkami ir riešutai ar net kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, pjaustyta kiauliena ar dešrelės. Kartu su kalakutu taip pat neatsiejamas spanguolių padažas, kurį šią dieną pasigaminti – tiesiog privaloma.“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Šventinis kalakutas su obuoliais
Reikės:
- 1 vnt. kalakuto;
- 12 vnt. nedidelių obuolių;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 3 valg. šaukšt. vandens;
- druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.
Gaminimas:
Kalakutą išvalykite ir paruoškite gamybai. Obuolius taip pat nulupkite, išimkite jų vidų ir perplaukite. Tuomet kalakutą ištrinkite druska, sviestu bei kitais mėgstamais prieskoniais, o į vidų sudėkite obuolius. Kalakutą galite palikti marinuotis kelioms valandoms, bet geriausia – nakčiai. Pasimarinavusį kalakutą apšlakstykite vandeniu ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Pradėkite kepti ir maždaug kas 10 minučių atidarę orkaitę, kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis, kad jis nebūtų per daug sausas. Kalakutas bus iškepęs tuomet, kuomet šakutė lengvai smeigsis į mėsą. Iškeptą kalakutą galite aptepti ir papuošti tradiciniu padėkos dienos garnyru – spanguolių uogiene.
Reikės:
- 150 ml obuolių acto;
- 400 g spanguolių;
- 150 g rudojo cukraus;
- 150 ml vandens;
- 0,5 arbat. šaukšt. kvapniųjų pipirų;
- 1 cinamono lazdelės;
- imbiero.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Tuomet išimkite imbierą ir cinamono lazdelę, o gautą padažą supilkite į dubenėlį. Vietoje vandens šio padažo gamyboje galite naudoti ir mėgstamas sultis. Jei norite tirštesnio padažo – į jį įverkite krakmolo.
Amerikietiškas moliūgų pyragas
Reikės:
- 300 g miltų;
- 150 g sviesto;
- 450 g moliūgų tyrės;
- 100 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 3 valg. šaukšt. šalto vandens;
- 3 vnt. kiaušinių;
- 150 g tirštinto pieno;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero.
Gaminimas:
Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Galiausiai gautą masę iškočiokite, išklokite kepimo formą popieriumi ir suformuokite kraštelius. Tešlą padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite į pyrago pagrindą. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Skanaus!