Štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas teigia, kad didelę dalį veganiškų produktų galime pasigaminti ir patys: pradedant majonezu ir baigiant mėsainių paplotėliais. Dalijamės trimis dėl savo paprastumo mėgstamiausiais A. Polenino receptais:
Naminis veganiškas majonezas
Ingredientai:
- 6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 3 valgomieji šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
- Pusė puodelio sojų pieno
Paruošimas:
Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, gerai išmaišykite. Siūlome tai daryti trintuvu. Pasirinkite silpniausią režimą kol ingredientai bus gerai išmaišyti. Tuomet po kelis lašus į susidariusią masę pilkite alyvuogių aliejų. Tai darykite tol, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Majonezas dar šiek tiek sutirštės atvėsęs. Prieš naudojimą leiskite majonezui bent valandą laiko pastovėti šaldytuve.
Mėsainio paplotėlis
Ingredientai:
- 2 puodeliai paruoštų avinžirnių
- 1 sutarkuota morka
- Pusė smulkinto svogūno
- Du valgomieji šaukštai miltų
- Žiupsnelis druskos ir pipirų, kiti prieskoniai pagal skonį
- Aliejus kepimui
Paruošimas:
Gerai nusausinę avinžirnius, juos sutrinkite. Nebūtina to daryti iki visiškai vientisos masės, bet nuo to priklausys galutinė tekstūra. Į masę sudėkite morkas, svogūną, miltus, prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Rankomis suformuokite paplotėlius ir kepkite ant įkaitusio aliejaus po 3-4 minutes iš abiejų pusių.
Cukinijų pasta
Ingredientai:
- 2 cukinijos
- Žiupsnelis druskos
Paruošimas:
Svarbiausia ir sunkiausia šio recepto dalis – suteikti cukinijai pastos pavidalą. Tai padaryti galite ir su peiliu, cukiniją smulkiai susmulkinus, arba susmulkinant smulkintuvu iki vientisos masės. Pastos formą įgavusią cukiniją apibarstykite druską ir leiskite jai įsigerti. Druskai įsigėrus cukinijos išskirs sultis, kurias nupilkite.
Tuomet virkite cukinijas vieną minutę, pamaišant, nugrėbdami putas ir gardinkite savo mėgstamais prieskoniais. Galite pastą apkepti su įvairiomis daržovėmis, paskaninti česnakais.