8–10 porcijų
Biskvitui:
50 g ištirpinto ir šiek tiek atvėsinto sviesto (ir dar šiek tiek formai patepti)
6 didelių kiaušinių
150 g cukraus
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
150 g miltų (ir dar šiek tiek formai pabarstyti)
50 g migdolų
1 šaukštelio kepimo miltelių
druskos
Maskarponės įdarui:
4 didelių kiaušinių trynių
50 g cukraus
2 šaukštų saldaus desertinio vyno
1 smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
500 g išplakto maskarponės sūrio
100 g susmulkinto ir ištirpinto baltojo šokolado
druskos
Išmirkytoms uogoms:
750 g įvairių šviežių uogų (pagal sezoną) (ir dar šiek tiek papuošti)
1 šaukšto citrinų sulčių
1 šaukšto cukraus
pusės šaukštelio vanilės ekstrakto
3 šaukštų saldaus desertinio vyno
miltelinio cukraus (pabarstyti)
Eiga:
*Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.
*Dvi torto formas ištepti sviestu.
*Jų pagrindus iškloti riebalais pateptu kepimo popieriumi. Formų vidų lengvai pabarstyti miltais, nukrėsti perteklių.
*Elektriniu plaktuvu vidutiniu greičiu išplakti kiaušinius, cukrų ir vanilę iki labai tirštos ir baltos masės.
*Tada suberti sausus produktus ir dideliu metaliniu šaukštu švelniai įmaišyti.
*Ištirpintą sviestą supilti aplink dubens kraštus ir atsargiai įmaišyti.
*Padalyti tešlą į dvi dalis, supilti į kepimo formas ir išlyginti paviršių.
*Kepti 18–20 minučių, kol biskvitas pagels ir gerai iškils. Tada palikti atvėsti porą minučių. Po to išimti iš formų ir padėti ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
*Įdarui suplakti kiaušinių trynius, cukrų, vyną ir druską karščiui atspariame stikliniame ar keraminiame dubenyje virš verdančio vandens puodo. Plakti apie 5 minutes, kol mišinys pasidarys karštas, labai tirštas, plaktos grietinėlės konsistencijos, o apimtis padidės trigubai. Tada nuimti nuo viryklės ir panardinti į dubenį su šaltu vandeniu, kad vėstų.
*Suberti citrinų žieveles ir plakti, kol atšals. Įmaišyti maskarponės sūrį ir ištirpintą šokoladą. Uogas, citrinų sultis, cukrų ir vanilę sudėti į dubenį ir sumaišyti. Palikti mirkti 10 minučių.
*Biskvitus perpjauti horizontaliai (galima ir nepjauti) ir apšlakstyti vynu. Biskvitus pertepti maskarponės įdaru, ant kiekvieno pertepto papločio uždėti uogų sluoksnį. Taip viską susluoksniuoti ir ant viršaus uždėti paskutinį gražiausią paplotį.
*Švelniai paspausti torto sluoksnius, uždengti maistine plėvele ir palikti valandai šaldytuve.
*Torto viršų papuošti uogomis, apibarstyti milteliniu cukrumi.
Daugiau vasariškų receptų rasite knygoje „Uogos ir vaisiai“, o knygą įsigysite www.terrapublica.lt.