„Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi netradiciniais šaltų sriubų receptais, kurie karštą vasaros dieną ne tik padės atsigaivinti, bet ir leis pasijusti sočiam.
Morkų sriuba su imbieru ir ciberžole
Reikės:
2 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus,
2-3 mažų susmulkintų svogūnų,
1-2 skiltelių česnako,
apie 2,50 cm ilgio nulupto bei sutarkuoto imbiero,
žiupsnelio raudonųjų pipirų,
druskos ir cinamono,
700 gramų morkų,
šaukštelio maltos ciberžolės,
4 stiklinių vandens,
¼ stiklinės kokosų pieno bei petražolių.
Paruošimas: pakaitinkite kokosų aliejų vidutinio dydžio keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą bei pipirus ir 1-2 minutes kepkite. Sudėkite smulkiai supjaustytas morkas, pipirus, cinamoną, ciberžolę ir kepkite dar 1-2 papildomas minutes. Supilkite vandenį ir užvirkite.
Sumažinę ugnį virkite apie 25-30 minučių tol, kol morkos suminkštės. Supilkite sriubą į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Padėkite sriubą į šaldytuvą ir šaldykite apie 3-4 valandas. Patiekiant sriubą, papuoškite ją apšlakstydami kokosų pienu, petražolėmis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.
Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu
Reikės:
2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus,
pusės smulkiai supjaustyto svogūno,
keleto gabalėlių marinuotos chalapos paprikos,
2 česnako skiltelių,
valgomojo šaukšto šviežių mėtų lapų,
3 nuluptų bei į aštuonias dalis supjaustytų avokadų,
žiupsnelio druskos bei pipirų,
2 su puse stiklinės daržovių sultinio,
1/3 stiklinės kokosų pieno.
Paruošimas: įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite.
Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.
Melionų gaspačas su traškiu vytintu kumpiu
Reikės:
2 mažų melionų,
4 vytinto kumpio griežinėlių,
4 arbatinių šaukštelių grietinės,
citrinos sulčių,
žiupsnelio druskos ir pipirų bei alyvuogių aliejaus.
Paruošimas: melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. „Nesvarbu, kokios rūšies melioną išsirinksite – dauguma melionų pasižymi panašiu skoniu ir tekstūra“, – sako maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Meliono gabalėlius sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis.
Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.