Tešlą gaminu taip pat, kaip ir visiems trupiniuočiams, bet kitaip, nei siūloma, jos nešaldau, recepto eigoje siūlau žymiai greitesnę gamybą.
Tešlai reikia:
200 g sviesto
2 kiaušinių
200 g cukraus (naudoju rudąjį nerafinuotą)
1 aš kepimo miltelių (galima nedėti)
1 aš vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto
300 – 350 g kvietinių miltų
Gaminame
* Sviestą stambia tarka sutarkuoju į gilesnį indą, įmušu kiaušinius, beriu rudąjį ir vanilinį cukrų ir mediniu šaukštu maišau, kol cukrus ištirpsta. Tuomet po truputį beriu miltus, kai jau masė pasidaro panaši į trupinius, imuosi minkyti tešlą, vis papildant miltais, kol gaunu prie rankų nebelimpančią tešlą. Atgnybu trečdalį jos, išploju delnuose kuo plonesnį blyną ir jį dedu į šaldiklį.
* Nupėdinu į daržą ir parsinešu 4-5 didesnius rabarbarų kotus. Juos kruopščiai nulupu ir supjaustau plonais griežinėliais.
* Kepimui naudoju silikoninę formą, jei kepsite metalinėje ar keramikinėje, tepti bortų riebalais nebūtina, nes tešloje yra ganėtinai daug sviesto. Tešlą dedu į formą ir pirštais formuoju dugną ir bortą, kitose receptūrose siūloma tešlą šaldyti ir tarkuoti, bet man labai jau patinka, kai pyragas turi apskrudusius šonus, todėl kepu būtent taip.
* Suberiu rabarbarų gabaliukus, išlyginu juos ir iš šaldiklio traukiu likusią tešlą. Per 15 – 20 minučių ji nebūna pilnai sušalusi, bet tiek užtenka, kad būtų galima padaryti daug mažų gabalėlių, juos plėšau tiesiai ant rabarbarų (žirnio ar pupelės dydžio).
* Formą šaunu į orkaitę, jungiu 180 C kaitrą kepimo režimu iš abiejų pusių ir palieku kepti 50 minučių.
Iškepusį palieku atvėsti orkaitėje, vėliau dedu į šaldytuvą, valgome tik gerai atšaldytą, tad sandėliuoju jį vienoje šaltų lentynų.