Vienareikšmiškai galiu pasakyti, tai gražiausia, ką kada nors sukūriau (neskaitant dukrytės, chi chi). Man šis tortas toks gražus... Negalėjau atsigerėti galutiniu rezultatu.
Patarimai, pastebėjimai. Internete tikrai rasite ne vieną šio torto receptą ir esu tikra, kad dauguma jau bus šį tortą ne kartą išbandžiusių. Tačiau žinau, jog bus ir tokių kaip aš, kurie dar jo nekepė ar apskritai apie jį nėra girdėję. Tikrai bus tokių... Taigi, ką galėčiau pasakyti ir patarti tiems žmogeliukams? Šypt. Visų pirma, nepabijokite! Nežinau, kodėl vyrauja tokia nuomonė, kad šiam tortui reikia sugaišti daug laiko. Man pasirodė, visiškai priešingai. Biskvitą iškepti nesunku ir paprasta, o tie visi skirtingi kremai ir pertepimai, gana primityviai pagaminami ir nesudėtingi. Man daugiau laiko užtruko torto puošimas ir fotografavimas nei jo gaminimas.
Gaminant biskvitą svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Tiek kiaušiniai, tiek karamelė. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite, kad masė pabaltų ir įeitų kuo daugiau oro. Prisiskaičiau įvairių nuomonę apie šio torto biskvitą ir nusprendžiau, mažinti miltų kiekį, nes nenorėjau kieto, sauso biskvito. Gavosi labai minkštas, drėgnas biskvitas. Kepiau per du kartus, 20 cm torto formoje ir pjausčiau jau atvėsusius biskvitus per pusę.
Taip pat nusprendžiau dėti šaukštelį kepimo miltelių, šaukštelį sodos. Tai nėra kažkokia taisyklė. Tačiau mano sąmonėj užfiksuota (skaičiau ar girdėjau), jog naudojant grietinę, kefyrą ar jogurtą, reikia papildomo kildinimo elemento - sodos ir kepimo miltelių nepakanka. Nežinau, ar čia tikra teisybė, ar koks virtuvinis mitas, bet pasiklioviau nuojauta ir dariau taip. Viskas gavosi.
Kas dar svarbu gaminant biskvitą? Miltus, kepimo miltelius, sodą, įsijokite į tešlą ir įmaišykite tiek, kad visi produktai susijungtų. Nepermaišykite. Žinau, būna žmonių, kurie maišo ilgiau nei reikia, nes tiesiog smagu (bent aš tokia kažkada buvau). Tačiau labai rizikuojate permaišyti tešlą, tuomet nesigaus purus kepinys, o gausite visiškai priešingą efektą. Taigi, nereikia persistengti.
Karameliniam kremui, minkštą sviestą sumaišiau su karamele šluotele ir įdėjau šiek tiek pasmulkintų sūdytų kepintų žemės riešutų. Smulkinau peiliu.
Šokoladinį sluoksnį (glajų) gaminau visiškai paprastai: šokoladą sulaužiau, įpyliau pieną ir ištirpdžiau mikrobangų krosnelėje. Jei darysite tą patį, kas 15-20 s neužmirškite šokoladą pamaišyti, kad jis tirptų tolygiai ir neperkaistų. Galima tirpinti ir ant garų vonelės. Tiesiog, dubenėlį pastatykite ant puodo su verdančiu vandeniu, tik jokiu būdu dubens dugnas neturi liesti vandens, nes šokoladas perkais. Šokoladinis sluoksnis man pasirodė ganėtinai skystas ir pakankamai gerai susigeria į biskvitus. O kadangi biskvitai ir taip drėgni, minkšti, laistykit sirupu saikingai. Man apskritai kilo mintis, ar beverta laistyti. Tačiau nesu išbandžiusi kitaip, todėl nedrįstu to teigti.
Pagal receptą, kurį dariau aš, buvo nurodama naudoti 200 ml sirupo ir dėti citrinos sulčių. Tačiau tiek jo tikrai nereikia. Sunaudojau apie 50 ml sirupo, sulaistydama kiekvieną biskvitą po 2-3 šaukštus. Buvo per akis. Į 200 ml vandens dėjau porą šaukštų cukraus ir pusės citrinos sultis, tačiau tokiam kiekiui man pasirodė tikrai per mažai. Savo recepto variante nurodžiau 50 ml vandens ir šaukštą cukraus.
Dėl papuošimo. Nesu tortų kepėja ir neplanuoju ja tapti. Sugebėjimų tam neturiu, o ir kantrybės pritrūktų. Sumąsčiau tokį papuošimo būdą, nes man gražu. Kam slėpti tokią spalvų gamą torto šonuose po grietinėlės ar trupinių sluoksniu? Tvarkinga betvarkė man priimtiniausia. Čia jau kiekvieno skonio reikalas. Man be galo gražu, jaučiausi lyg sukūrusi vestuvinį prabangų tortą. Ir iš papuošimo aiškiai matyti, koks tai tortas ir kas po juo sluoksniais slypi.
Papuošimui pati gaminau šokoladinį glajų ir karamelę. Pavyko geriau nei tikėjausi. Šokoladinį glajų galite gaminti ir su grietinėle, tačiau man buvo belikę vos keliasdešimt mililitrų, o dar norėjau kelių gėlyčių. Reikėjo suktis iš padėties. Gaminau glajų su sviestu ir pienu. Kuo riebesnis pienas, tuo geriau. Bet tinka ir šiek tiek liesesnis. Sako, glajus su liesesniu pienu būna kiek skystesnis. Patikrinti dar nesuspėjau.
Karamelės gaminimo procesą aprašiau atskirai, nes galbūt prireiks kitiems receptams. Rasite receptą paspaudę čia.
Sudėtingumas. Reikia pasistengti.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4,5/5. Labai skanu, kartosiu.
Ingredientai
20-22 cm skersmens apvaliai torto formai
1 puodelis - 250 ml
Tortui
Torto lakštams:
2 kiaušiniai
200 g cukraus
1/2 skardinės (200 g) karamelės ('Rududu')
200 g grietinės
200 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis sodos
Grietinėlės kremui:
450 g grietinėlės (35 proc.)
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Karamelės kremui:
100 g minkšto sviesto
1/2 skardinės (200 g) karamelės ('Rududu')
100 g sūdytų kepintų riešutų
Šokoladiniam sluoksniui:
150 g pieniško šokolado
1/3 puodelio (80 ml) pieno
Sirupui:
50 ml virinto vandens
1 šaukštas cukraus
Torto papuošimui
2 mažų 'Snickers' šokoladukų
Keli sūdyti riešutai
Plaktos grietinėlės
Šokoladiniam glajui
100 g juodo šokolado
25 g sviesto
35 ml pieno
Karamelei
100 g cukraus
45 g minkšto sviesto
60 ml grietinėlės ( 35 proc.)
1/2 šaukštelio druskos
Gaminimo eiga
- Pirma darome biskvitą. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purios, baltos masės. Dedame karamelę, išplakame. Pilame grietinę, gerai įmaišome. Miltus, kepimo miltelius ir sodą sumaišykite atskirame dubenyje. Vėliau dalimis įsijokite į tešlą ir sumaišykite su kitais produktais, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite! Biskvitinę tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Supilkite į riebalais pateptas ir kepimo popieriumi išklotas 20-22 cm skersmens formas ir dėkite kepti apie 30-35 minutes į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (160 laipsnių orkaitę su ventiliatorium). Iškepusius biskvitus, 5 minutėms palikite formoje, tuomet išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Nulupkite kepimo popierių ir kiekvieną biskvitą supjaustykite į dvi dalis. Turėsite 4 biskvitus.
- Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vanile. Padėkite į šalį.
- Sirupui vandenį sumaišykite su cukrumi.
- Karameliniam kremui minkštą sviestą sumaišykite su karamele ir pasmulkintais sūdytais kepintais riešutais.
- Šokoladiniam sluoksniui, šokoladą ir pieną ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangėje. Gerai išmaišykite.
- Surenkame tortą. Į kepimo formą dedame biskvitą, sulaistome sirupu, pilame trečdalį šokoladinio kremo, tepame pusę grietinėlės. Toliau vėl dedame biskvitą, laistome sirupu, pilame šokoladą, tepame karamelinį kremą. Dedame trečią biskvitą, sulaistome, apliejame šokolado sluoksniu, tepame likusią grietinėlę. Uždedame paskutinį biskvitą.
- Surinktą tortą dedame į šaldytuvą bent nakčiai sustingti.
- Papuošimui, pasigaminame šokoladinį glajų. Pieną su sviestu pakaitinkite, kol sviestas ištirps, o pienas įkais. Į dubenį su gabalėliais sulaužytu šokoladu pilame karštą pieno-sviesto masę ir paliekame keletą minučių pastovėti, o tuomet gerai išmaišome.
- Šiek tiek atvėsusį šokoladinį glajų pilame ant torto viršaus, paskleidžiama su mentele kad nubėgtų kraštai. Snickers šokoladukus pasmulkiname ir sudėliojame torto centre, pabarstome keliais sūdytais riešutais. Apliejame karamele. Išspaudžiama kelias gėlytes iš plaktos grietinėlės ir ją šiek tiek apliejame karamele.
Kaip pagaminti karamelę:
- Cukrų pakaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol cukrus ištirps ir taps rudos, gintarinės spalvos.
- Tuomet dėkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą, maišykite ir palaukite, kol ištirps (apie 2-3 minutes).
- Iš lėto supilkite kambario temperatūros grietinėlę, pavirkite dar minutę. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite druską. Prieš naudojimą leiskite karamelę atvėsinkite. Šaldytuve karamelę galima laikyti apie 2 savaites.