Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukeliamos emocijos – išties šventiniai.
Velykinių kepinių papročiai pasaulyje
Lietuvių velykiniuose papročiuose pyragas turi labai stiprias tradicijas. Įvairiuose regionuose šeimininkės skirdavo ypatingą dėmesį pyrago minkymui ir kepimui, o iškepus jis užimdavo svarbiausią vietą ant stalo – šalia margučių.
Tiesa, kai kuriuose namuose dažniau sutinkamas patiekalas buvo Velykų boba – tai aukštas pyragas, sietinas su mitologine būtybe Velyke, o štai pynutės imtos kepti kiek vėliau. Jų kepimui naudotos mielės, todėl pynės būdavo purios, minkštos ir itin mėgstamos vaikų. Kai kuriose šeimose pynių receptai būdavo perduodami iš kartos į kartą, tad šiandien galima sutikti įvairių šio skanėsto interpretacijų.
Kitose tautose panašūs pyragai taip pat buvo ir tebėra populiarūs. Ukrainoje ir Lenkijoje Velykų stalą įprasta puošti tradicinėmis Babkomis – mielinės tešlos pyragu, pilnu sviesto, kiaušinių ir būtinai razinų. Beje, Babkas tikintieji neša laiminti į bažnyčia ir tik tuomet patiekia valgyti.
Italai turi paprotį kepti šventinę Velykų duoną, kurios forma primena viščiuką arba zuikutį. Duonoje visuomet įkepamas kiaušinis, o sakralumo šiam kepiniui suteikia pašventinimas bažnyčioje.
Graikai Velykoms kepa tradicinius sausainius Koulourakia, kurie savo forma primena mūsų kraštuose sutinkamas pynutes. Šie sviestiniai sausainiai yra apibarstomi sezamu, pasižymi minkštu, lengvu skoniu.
O štai Kroatijoje Velykoms populiaru kepti Sirnica – saldžią apvalios formos duoną, kurios viduje suformuojamas kryžius, simbolizuojantis Kristaus nukryžiavimą.
Lengvai pagaminimas pynės receptas
Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolė Juchnevič rekomenduoja išsikepti tikrą lietuvišką pynę, išsiskiriančią traškia pluta ir puriu vidumi.„Pasigaminti pynę namuose nėra sudėtinga, tačiau tam reikia šiek tiek laiko. Velykos – tai šeimos šventė, todėl skirkite šiek tiek laiko ir paverskite pynės kepimą šeimos ritualu. Procesas tikrai patiks vaikams, o rezultatas – visiems susirinkusiems prie šventinio stalo“, – sako N. Juchnevič.
Reikės:
- 375 g kvietinių miltų;
- 6 g druskos;
- 5 g sausų mielių
- 10 g cukraus;
- 55 ml alyvuogių aliejaus;
- 200 ml vandens;
- kiaušinio trynys (aptepimui).
Gaminimas:
* Į dubenį su šiltu vandeniu berkite mieles ir 125 g miltų, viską gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Vėliau ten pat suberkite cukrų, druską ir supilkite aliejų. Palaipsniui berkite likusius miltus ir viską išmaišykite. Iš pradžių tešla bus lipni, todėl minkykite, kol ji taps elastinga. Padėkite tešlą kuriam laikui į sausą, šiltą vietą – ji turi pakilti dvigubai.
* Paruoštą tešlą padalinkite į tris dalis, kiekvieną jų iškočiokite į juosteles ir jas susukite į volelius. Iš gautų volelių pinkite pynę.
* Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir ant jos perkelkite supintą pynę. Palikite ją stovėti 1,5 val.
* Kai pynė pakils, jos paviršių aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
* Pynei iškepus, ją galima apibarstyti sezamo sėklomis, cukrumi ar kokoso drožlėmis. Skanaus!