Viduramžiais šį desertą išpopuliarino ispanai – taip desertas pasiekė net Meksiką, kur jis mėgstamas iki šių dienų. Ispanai flaną pradėjo gaminti su karamelės sirupu, o meksikiečiai suteikė jam naujų skonių – kavos, kakavos, kokosų.
6 porcijoms reikės
Karamelei:
240 g cukraus
4 šaukštų vandens
Flanui:
6 didelių kiaušinių
100 g cukraus
900 ml pieno
Gaminame
* Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.
* Pagaminti karamelę: į nedidelį puodą suberti cukrų ir įpilti vandens. Kaitinti ant silpnos kaitros nuolat maišant, kol cukrus ištirps. Paskui padidinti kaitrą ir kaitinti, kol užvirs. Virti apie 6 minutes, kol sirupas sutirštės. Tada pagamintą karamelinį padažą supilti į apvalią keraminę kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens) ir atidėti.
* Dideliame dubenyje gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Į puodą supilti pieną, užvirinti ir šiek tiek atvėsinti. Tada pieną pamažu supilti į kiaušinių masę nuolat ją plakant konditerine šluotele. Gautą plakinį atsargiai supilti į kepimo formą su padažu. Formą įstatyti į didelę skardą, į ją įpilti užvirinto vandens. Jis turi apsemti pusę kepimo formos.
Receptas iš knygos „Lengai ir paprastai iš kiaušinių“.