Linksmasis laidos vedėjas Gian Luca Demarco pagamins jūros gėrybių karalių – aštuonkojį, kurį patieks su mažomis bulvytėmis ir vyno padažu. Televizijos žiūrovai išgirs ir pamatys, kaip reikia teisingai jį išsirinkti, virti ir išdoroti. Interneto platybėse gausu patarimų ir video medžiagos, kaip tai padaryti, bet Gian Lucos paprasti patarimai tūrėtų įtikinti daugelį, kad tai ne raketų mokslas.
Tuo tarpu profesionalus konditeris Ali vėl sugrįš prie savo prancūziškos konditerijos pradmenų ir iškeps klasikinį migdolinį pyragaitį „Financier“ (liet. finansjė), praturtintą juoduoju šokoladu ir dekoruotą maskarponės sūriu su šviežiomis uogomis.
Kaip paruošti aštuonkojį, kad jis nebūtų guminis, ir kiti naudingi patarimai bei šventinės idėjos – šį šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją!
Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže
Reikės:
· 1 šviežio nedidelio aštuonkojo (apie 1 kg)
· 0,5 morkos
· 0,5 saliero stiebo
· 0,5 svogūno
· 0,5 kg mažų bulvyčių
· 1 stiklinės balto sauso vyno
· Poros šakelių šviežių petražolių
· Poros šakelių šviežio rozmarino
· Ypač tyro alyvuogių aliejaus
· Šlakelio rūkyto alyvuogių aliejaus
· Žiupsnelio druskos
· Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
· Žiupsnelio persilado prieskonių
· 2-3 raudono vyno kamščių (nebūtina)
Giliame puode užvirti 2 litrus vandens. Įdėti daržoves: morką, salierą ir svogūną, bei virti ant vidutinės kaitros 20 minučių.
Aštuonkojį nuplauti, bet neišdaryti. Tada kelis kartus panardinti aštuonkojo kojas į verdantį sultinį, kad jos gražiai susisuktų, ir įdėti visą bei palaikyti prispaustą su šaukštu kelias minutes, kad visas liktų panardintas po vandeniu. Galima įdėti kelis raudono vyno kamščius. Sklando legendos, kad kamščiuose esantys raudono vyno taninai minkština mėsą. Pridengti puodą ir virti 20-30 minučių. Kai išverda (patikrinti su šakute, ar minkštas), nukelti nuo kaitros, pilnai uždengti ir palaikyti 5 minutes.
Bulves išvirti su lupena sūdytame vandenyje. Jei turite garinę orkaitę, sudėti jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstyti druska, pipirais, persilado prieskoniais, priplėšyti šviežių rozmarino šakelių ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių ir nustatyti maksimalų 100% garų rėžimą.
Ištraukti aštuonkojį iš puodo ir nuvarvinti. Išpjauti prie galvos esančią akutę ir nupjauti galvą. Ją perpjauti ir išvalyti vidų. Kojų dalį apversti ir išpjauti viduriuką, nupjauti reprodukcinį organą. Tada supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.
Išvirusias arba iškepusias bulves perpjauti per pusę. Sudėti jas į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Trumpai pakepinti ir užpilti 0,5 stiklinės balto vyno, išmaišyti.
Tada sudėti supjaustytą aštuonkojį, užpilti likusiu vynu ir keletą minučių patroškinti. Užberti susmulkintų šviežios petražolės lapelių.
Patiekti lėkštėje, užpilti padažu, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
Migdoliniai šokolado pyragaičiai „Financier“
Pyragaičiams reikės:
· 200 g migdolų miltų
· 150 g cukraus
· 8 kiaušinių baltymų
· 80 g grietinėlės
· 80 g juodojo šokolado
· 1 arb. š. kukurūzų krakmolo
· 2 arb. š. natūralios kakavos miltelių
· Žiupsnelio druskos
Dekoravimui reikės:
· 50 g maskarponės sūrio
· 1 citrinos žievelės
· Šviežių uogų (aviečių, šilauogių ar kitų)
· Netirpios cukraus pudros
Nedideliame prikaistuvyje užvirti grietinėlę, nukelti nuo kaitros, suberti šokoladą ir maišyti kol ištirps. Palikti, kad atvėstų.
Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki blizgių standžių putų.
Dubenyje sumaišyti birius produktus: migdolų miltus, kukurūzų krakmolą ir kakavos miltelius. Įberti mažą žiupsnelį druskos. Suberti juos atsargiai į išplaktus baltymus ir lėtai išmaišyti.
Tada iš lėto supilti pravėsusią šokolado masę ir vėl gerai išmaišyti.
Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir užpildyti turimas keksiukų formeles iki pusės.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti. Tada išdėlioti juos ant porcijinių padėkliukų arba mažų lėkštučių.
Ant kiekvieno pyragėlio gražiai uždėti po arbatinį šaukštelį maskarponės sūrio, užtarkuoti citrinos žievelės. Dekoruoti šviežiomis uogomis ir apibarstyti netirpia cukraus pudra.
Skanaus!