Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų maisto produktų skonis. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį ir labiausiai užkietėjusiems mėsos gerbėjams.
Pikantiškas svogūnų ir kefyro marinatas vištienai
Jums reikės:
1 kg vištienos
500 g smulkiai kapotų svogūnų
0,5 l neriebaus kefyro.
Gaminimas:
* Kapotus svogūnus sumaigykite rankomis, įberkite 1 šaukštelį pikantiškų sausųjų prieskonių ir bet kokių maltų pipirų. Paskui ant svogūnų sudėkite vištieną, sumaišykite ir užpilkite kefyru. Geriausia ją marinuoti uždengtą plėvele 6-12 val.
* Kepkite ent grotelių iš abiejų pusių.
Pikantiškas daržovių šašlykas
Jums reikės:
600 g pievagrybių
1 baklažano
Pusės raudonosios paprikos
1 pomidoro
3 skiltelių česnakų
2 v. š. aliejaus
Druskos
Raudonųjų ir juodųjų pipirų
Gaminimas:
* Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau. Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių.
* Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių. Skanaus!
Grilyje keptos krevetės su daržovėmis
Jums reikės:
600 g lukštentų didelių krevečių
1 nedidelės cukinijos
1 raudonos paprikos
2 vnt. svogūnų
5 pievagrybių
5 v. š. alyvuogių aliejaus daržovėms apšlakstyti
Druskos ir pipirų
Marinatui:
3 skiltelių česnako
1 v. š. medaus
1 a. š. saldžios raudonos paprikos miltelių
1 a. š. kario
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Šiek tiek citrinos sulčių
Druskos
Gaminimas:
* Cukiniją supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, o raudoną papriką – stambiais kvadratais. Pievagrybius perpjaukite perpus, o svogūnus supjaustykite ketvirčiais.
* Krevetes atitirpinkite (jei naudojate šaldytas) ir marinatui skirtus visus produktus sumaišykite. Marinatu užpilkite krevetes ir palikite pastovėti apie valandą. Kad neišsausėtų bekepant, pjaustytas daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite.
* Marinuotas krevetes ir paruoštas daržoves sudėkite ant grotelių arba suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų kol gražiai apskrus ir daržovės suminkštės. Geriausia apie 5–10 minučių iš kiekvienos pusės.
* Grilyje keptas krevetes su daržovėmis galite patiekti su šviežiais krapais ir citrinos skiltelėmis. Skanaus!
Ant grotelių keptas varškės sūris
Jums reikės:
1 vnt. varškės sūrio
1 a. š. druskos
1 a. š. pipirų
1 v. š. krapų
1 v. š. rozmarino
1 v. š. bazilikų
2 skiltelių česnako
2 v. š. natūralaus jogurto
Gaminimas:
* Sūrį aptepkite natūraliu jogurtu ir apibarstę prieskoniais suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių apie 15 minučių iš abiejų pusių. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite ant žarijų, kad apskrustų. Skanaus!
Smaližiams – ant grotelių bananų ir ledų desertas
Jums reikės:
3 vnt. didesnių nuluptų bananų
500 ml vanilinių ledų
1 a. š. sviesto
2 a. š. apelsinų sulčių
0,5 puodelio karamelinio padažo ledams
0,25 a. š. malto cinamono+
Gaminimas:
* Bananus perpjaukite pusiau, o po to išilgai, kad gautųsi lygiai 12 gabaliukų. Sumaišykite sviestą ir vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Gautu mišiniu patepkite visas banano puseles. Tuomet supjaustytus bananus sudėkite ant grotelių ir kepkite apie porą minučių. Apverskite ir vėl pakepkite kelias minutes.
* Per tą laiką nerūdijančio plieno indelyje sumaišykite karamelinį padažą ir likusį vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Padažą pakaitinkite maišydami tiesiai ant žarijų iki tol, kol pradės burbuliuoti. Tada berkite cinamoną, sudėkite bananus ir atsargiai išmaišykite, kad jie pasidengtų mišiniu.
* Patiekdami, sudėkite ledus į kelis desertinius indelius, pilkite gautą padažą ir bananus ant ledų. Skanaus!