Saldžiųjų bulvių blynai
3 ar 4 porcijos
Reikės:
0,8–0,9 kg saldžiųjų bulvių (nuplautų)
1 kiaušinio
5–7 šaukštų miltų
druskos pagal skonį
4–5 šaukštų aliejaus (kepti)
Saldžiąsias bulves įvyniokite į foliją ir kepkite 200 °C orkaitėje 45–50 min., kol bus minkštos. Atvėsinkite jas, nulupkite ir dubenyje sutrinkite. Įmaišykite išplaktą kiaušinį, miltus, įberkite druskos. Kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant nesmarkios ugnies kiekvieną pusę po maždaug 5 min. Iškeptus blynus sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Valgykite su natūraliu jogurtu, grietine ar sultiniu.
Žalieji lietiniai su pupelių humusu
6 ar 7 vnt.
Lietiniams reikės:
50 g špinatų (nuplautų)
pluoštelio petražolių (nuplautų)
0,5 šaukštelio druskos
60 g graikiško jogurto
1 šaukšto migdolų arba alyvuogių aliejaus
2 kiaušinių
230 ml pieno
80 g kviečių arba ryžių miltų
1 šaukšto aliejaus (kepti)
Pupelių humusui reikės:
350 g išvirtų juodųjų pupelių (t. y. 170 g džiovintų nevirtų)
1 nedidelio svogūno (nulupto)
1–2 česnako skiltelių (nuluptų)
1 nedidelės aitriosios paprikos
2–3 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių
0,5 šaukštelio druskos
žiupsnio maltų kuminų
50 g alyvuogių aliejaus
2–3 šaukštų vandens
saujelės saulėgrąžų daigų (nuplautų)
1–2 agurkų (nuplautų)
Lietiniai. Elektriniu trintuvu iki vientisos masės sutrinkite špinatus, petražoles, druską, jogurtą, aliejų, kiaušinius. Tada supilkite pieną, suberkite miltus ir viską suplakite.
Įkaitinkite keptuvėje keletą lašų aliejaus ir įpilkite samtelį tešlos. Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol sutvirtės. Tada lietinį apverskite ir kepkite iš kitos pusės maždaug 1 min. Iškeptus padėkite šiltai.
Pupelių humusas. Porą šaukštų išvirtų pupelių atidėkite. Kitas sumeskite į dubenį su aliejumi, česnaku, susmulkintu svogūnu, aitriąja paprika, žaliųjų citrinų sultimis, druska ir kuminais, užpilkite 1–2 šaukštus vandens ir sutrinkite iki tyrės. Jei reikia, įmaišykite likusį vandenį.
Išdalinkite į lietinius pupelių humusą, uždėkite juostelėmis supjaustytus agurkus, saulėgrąžų daigus, užberkite nesutrintų pupelių
Lietiniai su apelsinų sirupu
15–17 vnt.
Reikės:
3 kiaušinių
1 šaukšto cukraus
1/2 šaukštelio druskos
200 ml pieno
2 šaukštų ištirpinto sviesto
120 g miltų
130–150 ml gazuoto vandens
1 šaukšto brendžio
2–3 šaukštų aliejaus (kepti)
Sirupui reikės:
3 didelių apelsinų sulčių
150–180 g cukraus
Lietiniai. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir druska, įmaišykite į juos pieną bei ištirpintą, bet nekarštą sviestą. Tada įsijokite miltus, įmaišykite brendį ir dalimis – gazuotą vandenį (turi būti skysta lietinių tešla).
Įkaitinkite keptuvėje keletą lašų aliejaus ir įpilkite samtelį tešlos. Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol ims rusvėti. Tada lietinį apverskite ir apkepkite iš kitos pusės. Iškeptą sulankstykite lyg trikampį.
Sirupas. Cukrų suberkite į puodą, užpilkite apelsinų sultimis. Kaitinkite ant nesmarkios kaitros pamaišydami maždaug 30–40 min., kol sirupas ims tirštėti. Tada viryklę išjunkite, sirupą palikite šiltai.
Iškeptus lietinius sudėkite į įkaitintą keptuvę, apliekite karštu apelsinų sirupu ir maždaug 3 min. pakaitinkite, kad būtų karšti.
Kriaušių ir obuolių blynai
4 ar 5 porcijos
Reikės:
2–3 kiaušinių
2–3 šaukštų cukraus
0,5 šaukštelio druskos
750 g sutarkuotų kriaušių ir obuolių (t. y. maždaug 3 dideli obuoliai ir 3 didelės kriaušės)
4 šaukštų jogurto
150 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
6–7 šaukštų aliejaus (kepti)
saujelės šaldytų uogų – gervuogių, serbentų
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska, supilkite į didelį dubenį su sutarkuotais obuoliais ir kriaušėmis, įmaišykite jogurtą, miltus, kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite ir kepkite blynus keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant nesmarkios kaitros. Kiekvieną pusę – po maždaug 5 min. Iškeptus pagardinkite šaldytomis uogomis ir ragaukite.