Nepakartojamo skonio tortas „Napoleonas“

Tobulas klasikinis tortas karalius „Napoleonas“.

Labai norėjau klasikinio senovinio „Napoleono“ recepto, tačiau kuris tas receptas tikrasis, labai sunku suprasti. Galiausiai apsistojau ties rusiškam portale rastu lakštų receptu, o kremą gaminau pagal žurnaliuke rastą receptą. Jį jau buvau išbandžiusi anksčiau ir nenorėjau jokio kito. Rezultatas gavosi tiesiog nuostabus. Tortas puikus, pirštus galima apsilaižyti. Labai savim didžiuojuos! 


O ko nesididžiuoti? Vos prieš metus džiaugdavausi iškeptu pačiu paprasčiausiu batonu ar pyragu, o dabar galiu ploti rankomis, nes net patį tortų karalių „Napoleoną“ pavyko nugalėti! Jei galiu aš, galit ir Jūs!


Patarimai, pastebėjimai. Gaminant tešlą labai svarbu, kad produktai – sviestas, vanduo – būtų šalti. Kad būtų lengviau, galite sviestą tarkuoti burokine tarka, tada reikia mažiau pastangų kapojant ir viskas greičiau bei paprasčiau. Degtinė pilama dėl lakštų tekstūros. Jos skonio tikrai nejausite. Aš neturėjau, todėl pyliau romo. Tiko. 


Tešlą atšaldykite valandą šaldytuve, tuomet padalinkite į 10 dalių. Kol dirbsite su viena dalimi, kitas sudėkite ant maistine plėvele apvyniotos lėkštės ir padėkite į šaldytuvą. Taip imkite po vieną ir dirbkite. 


Lakštus kočiokite kuo ploniau. Aš kočiojau iš karto ant kepimo popieriaus. Daug lengviau kočiojasi, jei pabarstysite šiek tiek miltų. Kočiojau didesnius nei 22 cm skersmens lakštus (pasiėmiau 22 cm torto formos pagrindą ir taip pasitikrinau). Tada iškart apipjausčiau 22 cm skersmens lakštus, subadžiau šakute, kad per daug neišsipūstų. Atraižėles pastūmiau toliau ir kepiau kartu su lakštais. 


Kremą gaminkite iškart pasigaminę tešlą, kol ji šals šaldytuve. Kol tešlą kočiosite ir kepsite lakštus, kremas atvės. Miltus pakepiname su sviestu, kad nesijaustų miltų skonio. Kremą kaitinkite, kol sutirštės 5-7 minutes. Kaip patikrinti? Merkite šaukštą į kremą, perbraukite pirštu, jei kremas tirštas, nebėga, vadinasi, konsistencija gera. Išvirusį kremą aš perkošiu per sietelį, kad būtų tolygus. Tas nėra būtina. Perpilu į kitą dubenį, kad greičiau pravėstų. Kai įmaišysite kiaušinį, vanilę, kitus produktus, palikite kremą kambario temperatūroje, kad atvėstų. Tuomet uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Kol keps lakštai, kremas bus pakankamai atvėsęs. Maistinė plėvelė turi liesti kremą, kad nesusidarytų plutelė. 



tortas
tortas
Asmeninio albumo nuotr.



Iškepti lakštai šiek tiek susitrauks. Bus maždaug 20 cm skersmens. Man puikiai tilpo į mano 20 cm tortinę, todėl tortą sutepiau būtent joje. Kremo dėjau po 2-3 medinius šaukštus. Paskutinį lakštą dėjau puslelėmis į apačią, kad viršus būtų lygus. 


Tortą per naktį palikau šaldytuve (maždaug 10 valandų). Ryte išėmiau iš formos, apibarsčiau trupiniais. Man šiek tiek pritrūko trupinių visam tortui (šiek tiek torto šono liko nepadengta). Kad tikrai užtektų, galit pasilikti 1 lakštą ir jį sutrupinti. 


Ragavom iš karto ir jau buvo labai skanu. Kuo ilgiau stovės tortas šaldytuve, tuo taps minkštesnis, labiau susigers kremas. 


Visas gaminimo procesas užtruko plius minus 2,5-3 valandas. Kai viską susidėlioji ir receptas geras, viskas vyksta sklandžiai ir greitai. 



tortas
tortas
Asmeninio albumo nuotr.



Kaip jau minėjau, tortas mano ir vyro skoniui tobulas. Netrūksta jame nieko, nei rūgščios uogienės, nieko. Nors kremas saldus, bet negelia dantų. Mano skoniui labai labai. Vyrui taip pat. Prašė dar kepti.


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.


Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobulas, būtinai kartosiu.


Ingredientai


20 cm apvaliai torto formai

1 puodelis - 250 ml


Torto lakštams

325 g miltų

žiupsnelis druskos

200 g šalto sviesto

1 kiaušinis

75 ml šalto vandens

1/2 šaukštelio acto 

1 1/2 šaukštelio degtinės ar romo


Kremui

500 ml pieno

1 puodelio (200 g) cukraus

1/2 puodelio (65 g) miltų

200 g sviesto

1 kiaušinis

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

1 šaukštas romo

1 citrinos žievelės



tortas
tortas
Asmeninio albumo nuotr.



Gaminimo eiga


  1. Miltus paskleiskite ant stalo paviršiaus, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą (arba tarkuotą) sviestą ir kapokite aštriu peiliu, kol neliks sausų miltų. 
  2. Šaltą vandenį, actą, degtinę sumaišykite puodelyje. Berkite druską, įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. 
  3. Miltuose padarykite duobutę, po truputi pilkite vandens mišinį ir toliau kapokite, kol supilsite visą vandenį. Tuomet užminkykite tešlą. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą. 
  4. Kol tešla vėsta, pasiruoškite kremą. Pieną su cukrumi pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir pienas įkais. Neužvirkite! Kitame puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir 3-4 minutes pakepkite vis pamaišydami. Į sviesto-miltų mišinį supilkite karštą pieną ir nuolat maišydami virkite, kol sutirštės. Tai turėtų trukti apie 5-7 minutes. Kremą nukelkite nuo ugnies ir 10-15 minučių atvėsinkite. Kremui pravėsus, įmuškite ir įmaišykite kiaušinį, vanilę, romą bei tarkuotą citrinos žievelę. Palikite kremą atvėsti iki kambario temperatūros, vėliau uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. 
  5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į 10 lygių dalių (1 dalis apie 65-70 g). Kočiokite |šiek tiek didesnius nei 22 cm skersmens lakštus. Kočiokit tiesiai ant kepimo popieriaus pabarstę šiek tiek miltų (lengviau kočiosis). Apipjaukite 22 cm lakštus, subadykite šakute. Atraižėles palikite, iškepusias panaudosite trupiniams. 
  6. Lakštus kepkite 220 laipsnių temperatūroje 5-7 minutes. 
  7. Tortą sutepkite 20 cm tortinėje. Paskutinį lakšto sluoksnį dėkite pūslelėmis į apačią, kad torto viršus būtų lygus. Dėkite į šaldytuvą bent nakčiai.
  8. Išimkite iš formos ir papuoškite trupiniais.


http://www.bakingsecrets.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis