Medaus tortas su želės gabaliukais
Apie 1,2 kg torto
Tešlai :
100 g natūralaus medaus
100 g cukraus
100 g margarino
2 didelių kiaušinių
10 g meduolių prieskonių
1 šaukštelio geriamosios sodos
300 g miltų
Kremui :
1 pakelio norimo skonio želės
15 g želatinos
450 g grietinės
100 g cukraus
Medų, cukrų ir margariną ištirpinti. Į pravėsusią masę įmaišyti kiaušinius, prieskonius, nugesintą sodą, suberti miltus ir užmaišyti tešlą. Ją palaikyti šaldytuve, kol sukietės, ir iškočioti 2–3 mm storio papločius. Iš jų išpjauti 7–8 apvalius paplotėlius. Kepti 200–220 °C temperatūros orkaitėje. Ar iškepę, patikrinti pakeliant peiliu iš apačios – papločiai turi nelinkti. Želę paruošti iš anksto ir supjaustyti gabaliukais. Želatiną, skirtą kremui, išbrinkinti su trupučiu vandens, o prieš pilant į kremą ištirpinti kaitinant. Grietinę išplakti su cukrumi, įmaišyti paruoštos želatinos. Pagamintą kremą palaikyti 10 minučių šaldytuve, kad truputį sutirštėtų. Tortą formuoti formoje. Dėti paplotį, ant jo – kremo ir užberti želės gabaliukų. Torto viršų aptepti kremu ir apibarstyti trupiniais. Įdėti į šaldytuvą. Sustingusį išimti iš formos. Šonus taip pat aptepti kremu ir apibarstyti trupiniais.
Naminiai šokoladiniai saldainiai
400 g saldainių
200 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)
200 g juodojo šokolado
20 g sviesto
mėgstamų riešutų
įvairių pabarstukų
Pašildyti grietinėlę, bet neužvirti. Į ją susmulkinti šokoladą ir viską maišant šildyti iki vienalytės masės. Įdėti sviesto, viską gerai išmaišyti ir atvėsinti. Po to išplakti iki putų. Šlapiomis rankomis atsargiai suformuoti vienodo dydžio kamuoliukus ir juos atvėsinti šaldytuve arba net šaldymo kameroje. Paruoštus saldainius apvolioti susmulkintuose riešutuose, pabarstukuose.
Daugiau receptų knygoje „Šventiniai patiekalai“: