1-am kg vyniotinio
Tešlai :
200 ml vandens
30 g presuotų mielių
100 g cukraus
400 g miltų
4 g druskos
1 kiaušinio
100 g sviesto
Įdarui :
150 g aguonų
20 g cukraus
1 kiaušinio trynio
50 g medaus
20 g sviesto
Glajui :
80 g miltelinio cukraus
30 ml vandens
1 kiaušinio baltymo
Gaminame
* Pašildyti maždaug trečdalį vandens ir jame ištirpinti mieles. Įberti truputį cukraus, šiek tiek miltų, išmaišyti (turi išeiti skysta tešla) ir palaikyti šiltai. Kai mielės suaktyvėja, supilti likusį pašildytą vandenį, suberti pusę likusio cukraus, pusę išsijotų miltų ir išmaišyti. Rauginti šiltoje vietoje.
* Tada suberti cukrų, druską, supilti išplaktą kiaušinį ir viską išmaišyti, kad ištirptų cukrus ir druska. Suberti likusius miltus ir viską išmaišyti, pabaigoje supilti ištirpintus riebalus ir užmaišyti tešlą. Gerai išminkytą tešlą pabarstyti miltais ir laikyti šiltai, kad išrūgtų.
* Pagaminti įdarą: aguonas nuplauti, išbrinkinti vandenyje, gerai nušutinti verdančiu vandeniu, atvėsinti ir sumalti. Tada suberti cukrų, lengvai išplaktą kiaušinio trynį, medų. Viską išmaišyti.
* Iškilusią tešlą du kartus „nusodinti“ (nuspaudžiant ranka) ir iškočioti 5 mm storio paplotį. Jį patepti ištirpintais riebalais, užtepti įdaro, susukti vyniotinį ir įdėti į skardą. Dar palaikyti šiltai, kad pakiltų. Iškilusį vyniotinį kepti 180 °C temperatūros orkaitėje.
* Paruošti glajų: į miltelinį cukrų įpilti truputį vandens ir įmušti kiaušinio baltymą. Viską gerai išplakti. Svarbu nepraskiesti glajaus. Iškeptą vyniotinį aptepti glajumi.
Daugiau šventinių receptų: