Silkė-karalienė ne pataluose, o menėje: su burokėliais, grybais ir obuoliais
„Man labai patinka tradiciniai silkės patiekalai. Jų laukiu visus metus. Šis – su įprastomis „silkės pataluose“ sudedamosiomis dalimis, bet kitaip patiektas, o gardumas dar pastiprintas džiovintais obuoliais ir grybais. Paprastai, įprastai, tik dar skaniau ir gražiau“, – pasakoja Beata.
Reikės:
4 silkės filė juostelių (arba 2 neišdorotų silkių)
4 burokėlių
3–4 bulvių
50 ml alyvuogių aliejaus kepti
1 svogūno, jei mėgstate
saujelės džiovintų baravykų
saujelės džiovintų obuolių
saujelės džiovintų kriaušių
juodųjų pipirų
druskos
šlakelio citrinų sulčių
Žolelių majonezui:
saujelės krapų
saujelės petražolių
2 šaukštų kaparėlių (galite keisti marinuotais agurkėliais)
3 šaukštų majonezo
Kaip paruošti:
- Grybus užpilame karštu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
- Bulves su lupenomis išverdame, nusunkiame. Burokėlius taip pat išverdame arba iškepame orkaitėje.
- Keptuvėje ant nedidelės ugnies aliejuje pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, jei jo dėsite. Į keptuvę suverčiame smulkiai supjaustytus grybus, džiovintus obuolius ir kriaušes. (Jei pastarieji labai sausi, juos taip pat galima pamirkyti vandenyje.) Pasūdome ir pagardiname pipirais.
- Burokėlius nulupame ir supjaustome kubeliais. Sumaišome su atvėsusiu keptuvės turiniu, pašlakstome citrinų sultimis.
- Sumaišome žolelių majonezą: visas sudedamąsias dalis sudedame į virtuvinį kombainą ir sutriname iki vientisos žalsvos masės arba susmulkiname peiliu.
- Bulves nulupame, supjaustome riekelėmis.
- Ant lėkštės išdėliojame bulvių riekeles, uždedame po šaukštelį žolelių majonezo, tada burokėlių, grybų ir vaisių mišrainės, o ant viršaus – silkės gabalėlį.
Norite dar šviežesnio vaizdo? Silkę patiekite stiklinėse.
Itališku stiliumi marinuota silkė su daržovėmis
„Giardiniera Italijoje vadinamos lengvai marinuotos daržovės, patiekiamos prie užkandžių. Šis receptas – mano interpretacija su silke“, – Beata rekomenduoja išbandyti ir Jums.
Reikės:
0,5 žiedinio kopūsto
2 saliero lapkočių
1 morkos
1 geltonos paprikos
1 skardinės (300 g) žaliųjų alyvuogių, įdarytų ančiuviais
4 silkės filė juostelių arba 2 silkių
3 šaukštų druskos
6 šaukštų cukraus
375 ml baltojo vyno acto
750 ml vandens
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 česnako skiltelių
3 šaukštelių džiovintų raudonėlių
3 šaukštelių pankolių sėklų
1,5 šaukštelio aitriųjų pipirų skiedrelių (angl. flakes) arba miltelių
Marinuojame:
- Aliejuje labai švelniai pakepiname smulkintus česnakus, pankolių sėklas ir aitriosios paprikos miltelius ar skiedreles, bet tik vos vos. Jie paskleis savo aromatą, tik česnakai jokiu būdu neturi paruduoti.
- Į puodą supilame vandenį ir actą, suverčiame pašildytus česnakus ir prieskonius, suberiame džiovintus raudonėlius, cukrų ir druską. Užverdame, išjungiame ir paliekame atvėsti.
- Supjaustome daržoves: papriką juostelėmis, skustą morką lazdelėmis ar griežinėliais, žiedinį kopūstą ir salierą nedideliais gabaliukais.
- Silkės filė supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Į stiklainį ar kitą gilų indą sluoksniuojame daržoves, alyvuoges ir silkės gabaliukus, užpilame atvėsusiu marinatu ir paliekame pastovėti šaldytuve per naktį.
Silkė su agurkų ir mangų salsa bei juodos duonos trupiniais
„Kūčioms visuomet ruošiu bent vieną silkės patiekalą kitaip. Ne vienus metus ant stalo karaliavo aštri citrinų sultyse marinuota silkė, o šiemet gaminsiu šią. Saldus mangas ir gaivus agurkas idealiai dera su traškiais juodos duonos trupiniais. Svarbu pasirinkti tikrai kokybišką silkę ir gerai sunokusį mangą. Jei norite labiau pažįstamo skonio, mangą keiskite obuoliais, kalendras –petražolėmis“, – kviečia išbandyti kulinarinių laidų vedėja.
Reikės:
4 silkės filė juostelių (arba 2 neišdorotų silkių)
1 prinokusio mango
2 mažų agurkų
0,5 raudonojo svogūno
0,25 puodelio šviežių kalendrų
0,5 raudonos aitriosios paprikos
1 žaliosios citrinos sulčių
1 šaukštelio citrininių pipirų
šviežių kalendrų lapelių papuošti
Duonos trupiniams:
3 riekių mėgstamos juodos duonos
20 g sviesto
druskos
Gaminame:
- Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Skardą išklojame kepimo popieriumi.
- Rankomis arba virtuviniu kombainu iki rupių trupinių susmulkiname duoną.
- Sviestą ištirpiname, pasūdome ir sumaišome su duonos trupiniais, juos suberiame į skardą ir paskrudiname orkaitėje apie 15–20 minučių. Paskrudusius trupinius dar permalame maisto kombainu, kad būtų kaip rupūs miltai.
- Mangą, agurkus ir svogūną nulupame, supjaustome smulkiais kubeliais. Sumaišome, pagardiname pipirais ir pašlakstome citrinų sultimis.
- Vienoje silkinės pusėje dedame daržoves, kitoje – silkę, o tarpelį viduryje užpildome duonos trupiniais.
- Papuošiame kalendrų lapeliais ir žaliųjų citrinų griežinėliais.