Turintieji kantrybės laukti niekada nenusivilia - kuo pyragas brandesnis, tuo jis skanesnis. Jis pirmas dingsta nuo švenčių stalo.
Reikės:
250 ml brendžio,
1 apelsino, jo sulčių ir žievelės,
apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, spanguolių, abrikosų, slyvų, razinų, migdolų ar kt.),
250 g kambario temperatūros sviesto,
250 g rudojo cukraus,
2 v. š. auksaspalvio sirupo arba medaus,
4 kiaušinių,
275 g miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
2 a. š. cinamono,
2 a. š. malto imbiero,
2 a. š. malto kardamono,
1,2 a. š. maltų gvazdikėlių.
Kaip gaminti:
* Džiovintus vaisius supjaustome gabalėliais, sumaišome su riešutais ir užpilame brendžiu. Laikome kambario temperatūroje maždaug parą.
* Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu.
* Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, supilame sirupą ar medų.
* Išplakame kiaušinius. Po truputį juos pilame į sviesto masę. Ten pat įtarkuojame apelsino žievelę.
* Miltus sumaišome su kepimo milteliais, prieskoniais ir sumaišome su sviesto mase. Viską gerai išmaišome.
* Išspaudžiame apelsino sultis ir supilame į džiovintus vaisius ir juos įmaišome į tešlą.
* Viską supilame į kepimo formą, išlyginame. Viršų uždengiame folija.
* Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150°C ir kepame apie 40-60 min., kol patikrinus pagaliuku, tešla nebesivelia.
* Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir ataušiname ant grotelių. Paskui suvyniojame į kepimo popierių arba foliją, įdedame į maišelį ir brandiname kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Brandinimas trunka 2-4 sav. Kartkartėmis pyragą galima palaistyti brendžiu.