Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas
4-6 porcijos
Reikės:
1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto
2–3 šaukštų aliejaus
2–3 šaukštų skrudintų migdolų griežinėlių
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Pagardui reikės:
6–8 ančiuvių filė
2 skiltelių česnako (nuluptų, sutrintų)
2 šaukštų kambario temperatūros sviesto
100 ml tyro alyvuogių aliejaus
2 šaukštelių vyno acto
2 šaukštų sukapotų petražolių
trupučio aitriosios paprikos
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Nuplautą žiedinį kopūstą įdėkite į puode verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 8–10 min. Tada ištraukite jį ir įdėkite į dubenį su lediniu vandeniu, atvėsintą ir nusausintą įtrinkite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 200 °C orkaitę. Kepkite maždaug 20 min. Tada karštį padidinkite iki 220–230 °C ir kepkite, iki kopūstas lengvai apskrus.
Pagardas. Ančiuvius sukapokite, sudėkite į dubenėlį, suberkite likusius ingredientus ir sumaišykite. Šiuo pagardu ir migdolais gardinkite apskrudusį kopūstą.
Humusas su saldžiąja bulve
4 porcijos
Reikės:
1 didelės saldžiosios bulvės (nuplautos)
2 stiklinių išvirtų avinžirnių
4 šaukštų sezamų pastos (tahini)
2 česnako skiltelių (nuluptų, sutrintų)
2–3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
pusės citrinos sulčių
pusės šaukštelio cinamono
1–2 šaukštelių sugrūstų kuminų
1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
žiupsnelio malto muskato riešuto
trupučio maltos aitriosios paprikos
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Saldžiąją bulvę suvyniokite į foliją ir pašaukite į 200 °C orkaitę 30–40 min., iki suminkštės. Iškeptą ją atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į dubenį su išvirtais avinžirniais bei likusiais ingredientais. Elektrine trintuve viską sutrinkite iki vientisos masės, sudėkite į dubenėlius, pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus bei keliais atidėtais avinžirniais arba žalumynais iš daržo.
Sausainiai su įdaru (hamantaschen)
26 vnt.
Tešlai reikės:
600 g miltų
225 g sviesto
1 šaukštelio kepimo miltelių
200 g cukraus
2 kiaušinių
žiupsnio druskos
Datulių įdarui reikės:
10 didelių datulių
1 šaukštelio plonai nutarkuotos apelsino žievelės
1 šaukštelio malto cinamono
trupučio druskos
1 šaukšto sviesto
Riešutų įdarui reikės:
150–200 g sugrūstų pistacijų, graikinių riešutų
3–4 šaukštų medaus
trupučio druskos
2 šaukštų sviesto
Tešla. Kambario temperatūros sviestą išplakite su druska ir cukrumi iki purumo. Tada įmaišykite kepimo miltelius ir vieną kiaušinį, galiausiai – miltus. Suminkykite tešlą ir padėkite į šaldytuvą 1 val.
Tada tešlą iškočiokite iki maždaug 1 cm storio, išspauskite ap- skritimus (7–8 cm skersmens), uždėkite po šaukštą įdaro ir suformuokite trikampius (žr. fotografiją). Aptepkite juos kiaušinio plakiniu ir pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite maždaug 20 min.
Datulių įdaras. Išimkite datulių kauliukus, susmulkinkite jas ir sudėkite į mažą keptuvę ar puodą storu dugnu. Ten pat suberkite apelsino žievelę, cinamoną, druską, įpilkite 150–200 ml vandens. Pamaišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 6 min. Tada įmaišykite sviestą. Kai šis ištirps, palikite įdarą atvėsti.
Riešutų įdaras. Įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudinkite riešutus, uždėkite ant jų medų ir druską, išmaišykite, galiausiai įmaišykite sviestą. Kai šis ištirps, įdarą atvėsinkite ir naudokite.