10 vnt. keksiukų dydžio krafinų tešlai reikės:
- 300 g miltų,
- 150 g šilto skysčio (pyliau 50 g vandens ir 100 g apelsinų sulčių),
- 100 g +50 g sviesto (100 g minkšto, pjaustyto gabaliukais, 50 g ištirpinto),
- 8 g sausų mielių,
- 1 kiaušinio,
- 5 g cukraus,
- 30 g medaus (jei nenorit saldžių – nedėkit),
- 2 g druskos.
- Jei norit – saujos džiovintų vaisių, rudojo cukraus, karvutės saldainių, šokolado gabaliukų, uogienės ar kitų priedų.
Gaminame
* Receptų be galo daug, nelabai ir aišku, kuris yra "tas tikrasis", tai maždaug pasiskaičiavus santykius, pažiūrėjus ko turiu šaldytuve, sukūriau savąjį.
* Mieles, šaukštą miltų, šaukštelį cukraus ir šiltą skystį sumaišyti, palikti 10 min, kol mielės suputos. Tuomet įpilti trupytį paplaktą kiaušinį, druską ir medų. Išmaišyti. Įsijoti miltus ir pradėti minkyti. Kai miltai bus įsiminkę, per tris kartus įminkyti minkštus sviesto gabaliukus. Tešlai suminkyti turėtų pakakti 10 min. Ji tikrai lipni, neišsigąskit, taip ir turi būti. Uždengti rankšluostuku ir palikti šiltai kilti valandą laiko.
* Tuomet mentele (galima ir pirštais, bet su silikonine mentele man patogiau) iškrapštyti tešlą ant miltuoto paviršiaus, pamiltuoti, padalinti į 5 gabaliukus. Kiekvieną gabaliuką iškočioti į plonytį stačiakampį, patepti tirpintu sviestu, jei norit – pabarstyti ruduoju cukrumi, ar razinomis/spanguolėmis, mažiukais karamelės/šokolado gabaliukais ir nuolat miltuojant, bet nubraukiant miltų perteklių kuo standžiau susukti į ritinį. Šį ritinį, delnų pagalba, ridenant aukštyn žemyn, išilginti maždaug dvigubai (pridėtose foto matosi). Kiekvieną ritinį perpjauti išilgai ir susukti į keksiukų popieriukus, būtinai pjūvio puse į išorę (prisipažinsiu, apsižioplinus, ne visus susukau taip kaip reikia).
* (Jei dėsit pvz., karvutės saldainį kaip įdarą, jį perpjaukit pusiau, pirmiausiai susukit keksiuko „dugną“, dėkit saldainiuką ir likusia gyvatėle jį apjuoskit.)
* Dėti į kepimo formelę. Palikti pakilti 15 min. Kepti 190- 200°C apie 15 min. Atvėsus, pabarstyti cukraus pudra.
Skanaus!
P.S. patikėkit, velniškai skanu