Bene geriausiai žinomas receptas yra faršu ir ryžiais įdarytos paprikos, tačiau tai – tik viena daugybės patiekalo variacijų. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia klasikinius ir originalius įdarytų daržovių receptus bei apžvelgia jų kilmės istoriją.
Įdarytos paprikos – XIX a. receptų knygose
Manoma, kad paprikų sėklos iš Pietų ar Centrinės Amerikos į Europą atkeliavo maždaug viduramžiais. Nors sunku pasakyti, kada ir kur tiksliai buvo pradėtos gaminti įdarytos paprikos, maisto ekspertės teigimu, geriausiai visiems žinomas šio patiekalo receptas minimas 1896 m. išleistoje Bostono receptų knygoje.
„Jeigu norite pasigaminti įdarytas paprikas pagal laiko patikrintą, klasikinį receptą, šis – neabejotinai skirtas jums“, – sako V. Juodkazienė.
Įdarytos paprikos pagal Bostono receptų knygą
Jums reikės:
6 žaliųjų paprikų
100 g išvirtų ryžių
60 g iškepto faršo
40 g troškintų pomidorų
1 v. š. ištirpdyto sviesto
Šlakelio svogūno sulčių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Nupjaukite viršutinę paprikos dalį ties koteliu. Pašalinę sėklas, paprikas apvirkite maždaug apie dešimt minučių. Ištraukę iš verdančio vandens palikite atvėsti. Sumaišykite faršą, ryžius, troškintus pomidorus, sviestą, šlakelį svogūnų sulčių bei norimą kiekį druskos ir pipirų.
- Sudėkite įdarą į paprikos vidų. Įdarytas daržoves sudėkite į keptuvę, iki pusės įpilkite vandens, ir troškinkite vidutinėje kaitroje, maždaug apie 45 min. Skanaus!
Įdaryti pomidorai – rytų virtuvės akcentas
Pomidorai taip pat dažnai naudojami ruošiant įdarytas daržoves. V. Juodkazienės teigimu, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose.
„Turkija – viena iš šalių, kuriose įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas. Taip pat jie populiarūs Irane ir Azerbaidžane. Čia, kaip ir Turkijoje, įdarui dažniausiai naudojama jautiena,“ – pasakoja specialistė.
Šių šalių receptai, anot maisto ekspertės, išsiskiria prieskonių gausa, dėl kurių patiekalai skleidžia labai išraiškingą aromatą.
„Cinamonas, petražolė, netgi mėta – tai tik dalis priedų, kurie sukuria išskirtinį patiekalų skonį“, – pastebi V. Juodkazienė.
Turkiškai įdaryti pomidorai
Jums reikės:
6 v. š. alyvuogių aliejaus
1 didelio smulkiai sukapoto svogūno
1,25 puodelio trumpagrūdžių ryžių
Druskos pagal skonį
Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
2 a. š. cukraus
3 v. š. kedro riešutų
3 v. š. džiovintų serbentų arba razinų
1 didelio smulkiai sukapoto pomidoro be odelės
1 a. š. cinamono
0,5 a. š. kvapiųjų pipirų
2 v. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų lapų
2 v. š. smulkiai kapotų krapų
2 v. š. petražolių
Šiek tiek citrinos sulčių
24 vnt. nedidelių pomidorų
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs. Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų.
- Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu. Skanus!
Įdaryti baklažanai – populiarūs ir Italijoje
Nors baklažanai labai populiarūs Turkijoje, ne ką mažiau šią daržovę mėgsta ir italai. Maisto ekspertė pastebi, kad įdarytų baklažanų receptas – dažnas patiekalas daugelyje vietinių restoranų.
„Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šių receptų variacijas. Įdaryti baklažanai Italijoje vadinami Melanzane ripiene. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarela sūriu, o Italijos pietuose – malta mėsa“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Itališkai įdaryti baklažanai
Jums reikės:
2 vidutinio dydžio baklažanų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 didelio svogūno
4 česnako galvučių
12 perpjautų pusiau vyšninių pomidorų
50 g žaliųjų alyvuogių be kauliuko
Saujos šviežių baziliko lapelių
125 g mocarelos
Saujos džiovinto batono trupinių
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Susmulkinkite svogūną, česnaką, alyvuoges, baziliko lapelius, o mocarelą suplėšykite vieno kąsnio gabalėliais.
- Išilgai perpjaukite baklažanus ir juos išskobkite. Tuomet, patepkite jų vidų alyvuogių aliejumi bei lengvai pagardinkite druska. Taip paruoštus baklažanus sudėkite į kepimo skardą, uždenkite kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių.
- Kol kepa baklažanai, susmulkinkite jų minkštimą ir atidėkite į šalį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite juos tol, kol suminkštės. Tuomet sudėkite baklažano minkštimą ir kepkite toliau.
- Vėliau dėkite česnaką ir vyšninius pomidorus bei kepkite dar apie keletą minučių. Įmaišykite alyvuoges, baziliką, mocarelą ir šiek tiek druskos. Kai baklažanai jau bus suminkštėję, ištraukite juos iš orkaitės ir sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių.
- Į išskobtus baklažanus sudėkite įdarą, o viršų apibarstykite batono trupiniais. Kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, o batono trupiniai apskrus. Patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!