Dažnai girdžiu, kad mamos labai skundžiasi darželio ar mokyklos valgiaraščiais. Tiesa, iki idealumo jiems tikrai dar labai toli ir tiesiog būtina vaikams gaminti kuo sveikesnį, maistingesnį ir visavertiškesnį maistą, tačiau… Dažnai susimąstau, o kokį maistą vaikai valgo namuose? Juk pirmiausia turime pradėti nuo savęs, nuo namų, iš kurių vaikus išleidžiame į tuos darželius ir mokyklas. Juk tik mes, tėvai, galime suformuoti teisingą vaikų požiūrį į mitybą, sveikatą.
Štai viena draugė visai neseniai pasakojo, kad grįžusi iš darželio jos ketverių dukra pareiškė: „Šiandien vakarienei mums davė picos, tačiau aš, mamyte, jos nevalgiau, nes nesveika“. Tikrai su susižavėjimu klausiausi, koks geras mergaitės požiūris ir stipriai suformuotas charakteris (juk visi draugai tai valgė). Mano draugė, darželyje pradėjusi aiškintis, kodėl vaikai valgo picas, išgirdo, kad išties tai čia karšti sumuštiniai su „šlapenka“ ir sūriu, tik vaikams juos pristato kaip picas, kad geriau valgytų. Na ir kaip jums toks pavyzdys?
Na, o mes jau seniai įpratome namuose kasdien ieškoti kuo sveikesnių alternatyvų, kurioms dažniausiai įkvepia būtent vaikai. Šiandien dalinuosi būtent tokių keksiukų receptu, kuriems nereikės baltų miltų, pieno produktų ar pridėtinio cukraus.
REIKĖS:
2 bananų;
2 kiaušinių;
4 v. š. skysto medaus;
2 nepilnų stiklinių pilno grūdo avižinių dribsnių (mes naudojome „Dobele“);
1 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. vanilinio cukraus;
druskos;
4 v. š. tirpinto kokosų aliejaus;
1 stiklinės jūsų mėgstamų uogų (mes šiuo metu „naikiname“ šaldiklyje užsibuvusias šilauoges, tad jas ir naudojame).
GAMINIMAS:
* Avižinius dribsnius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki miltų masės (turėtų išeiti apie 1,5 stiklinės miltų).
* Bananus, kiaušinius, medų ir tirpintą kokosų aliejų sumaišykite, įberkite vanilinio cukraus ir druskos, dar kartelį gerai išmaišykite iki vientisos masės.
* Avižinių dribsnių miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pamažu įmaišykite į drėgnąją masę.
Į masę berkite uogas ir jas lengvai (kad nesusitrintų) išmaišykite.
* Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, tešlą pilkite į keksiukų formeles ir kepkite maždaug 20-25 minutes.