Manote, jog desertą ar pyragą galima iškepti tik namų orkaitėje? Nieko panašaus, trupiniuotis kuo puikiausias iškepa ir lauko kepsninėje su dangčiu.
Šį sezoninį rabarbarų ir braškių trupiniuotį ruošiau net iš trigubos porcijos ir nei vieno neliko, ragavusiems tikrai labai patiko. Tokį trupiniuotį, kepant kas sezoną ir keičiant ingredientus, galima iškepti vis kitokio skonio: liepą – su aromatingais juodaisiais serbentais, rugpjūtį – su pirmaisais obuoliais ir geruogėmis, o rugsėjį – su kriaušėmis ir spanguolėmis.
Recepto proporcijos išliks tokios pačios, skirsis tik sezoniniai pyrago ingredientai. Tradicinis britiškas trupiniuotis crumble ruošiamas su kvietiniais miltais, šiame recepte juos siūlau pakeisti avižiniais dribsniais ir migdolų miltais. Kepsninėje desertus patogiausia kepti specialiuose folijos krepšeliuose arba keramikiniuose indeliuose.
Kepsninėje tokius desertus kepti labai patogu, belieka tik susireguliuoti kepsninės temperatūrą iki 180-200 laipsnių, uždengti dangtį ir mėgautis bendravimu su svečiais laukiant, kol iškeps desertas.
Kiekis: 25 nedideli indeliai
Gaminimo laikas: 40 min.
Sudėtis
1 kg braškių
1 kg rabarbarų
200 g rudojo cukraus
2 šaukštelių vanilės ekstrakto
Trupiniams:
200 g sviesto
250 g avižinių dribsnių
250 g migdolų miltų, arba maltų migdolų riešutų
200 rudojo cukraus
2 šaukštelių cinamono
Patiekti:
graikiško jogurto
Eiga
1. Braškes su rabarbarais nuplaukite. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Nuo braškių nuskabykite kotelius ir taip pat supjaustykite nedideliais gabaliukais. Paruoštas uogas su rabarbarais užpilkite cukrumi ir vanile bei išmaišykite.
2. Paruoškite trupinius. Naudokite kuo labiau sustingusį sviestą, jį sutarkuokite burokine tarka. Ant tarkuoto sviesto berkite avižinius dribsnius, migdolų miltus, cukrų ir cinamoną. Rankomis viską sumaigykite, kol pavirs į riebius trupinius.
3. Į nedideles folijos formeles (apie 100 ml) dėkite kelis šaukštus braškių su rabarbarais, o ant viršaus kelis šaukštus trupinių, taip užpildykite visas kepimo formeles.
4. Paruoškite kepsninę kepimui ant netiesioginės ugnies. Ant grotelių sudėliokite visas formeles su trupiniuočiais. Kepsninę uždenkite ir įkaitinkite iki 180-200 laipsnių karščio, kepkite apie 20 minučių, kol vaisiai pradės burbuliuoti, o trupiniai apskrus.
5. Iškepusius trupiniuočius atsargiai iškelkite iš kepsninės, pateikite dar šiltus, su šaukštu graikiško jogurto ant viršaus.