Purus ir minkštas vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Vyniotiniai nėra mano stiprioji pusė. Tai vienas tų dalykų, kuriuos labai labai noriu išmokti ir atidžiai bei su šiokia tokia įtampa visada bandau. Kodėl? Pirmieji mano bandymai nebuvo labai sėkmingi. Tai, žiūrėk, kiaušinių gerai neišplakiau, tai perkepiau biskvitą ir dėl to neišėjo vyniotinio susukti ar jis siaubingai sutrūkinėjo. Būtent šį vyniotinį kepiau jau kokius tris, keturis kartus, kol supratau savo klaidas ir pagaliau jas ištaisiau. Nepagalvokite, kad vyniotinio kepimas - aukštoji matematika, aš taip nemanau. Visai nesudėtinga, kai žinai, ką darai ir turi tinkamas instrukcijas, o prityrusiams kepėjams - juokų darbas apskritai.

Receptas - standartinis, paprastas, sakyčiau, bazinis vyniotinio receptas. Išmokus ir įvaldžius jį kepti, kūrybai ribų nebus ir galėsite drąsiai bandyti kitokius skonius, įdarus ir vyniotinio pavidalus.

Patarimai, pastebėjimai. Labai svarbu gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Masė turi padidėti, tapti balta, o pakėlus mikserio antgalius turėtumėt lengvai 'suraityti' aštuonetą ir jis kelioms sekundėms turėtų likti matomas. Jei vis dar neišeina 'suraityti' aštuoneto ar jis pradingsta greičiau, reiškia, dar nepakankamai išplakti kiaušiniai. Plakite toliau.

Šiaip receptas iš angliškos knygos, kur siūloma naudoti miltus kepiniams (anlg. self-raising flour). Aš juos naudojau ir kepimo miltelių papildomai nedėjau. Lietuviškame recepte rašau įprastus miltus ir šaukštelį kepimo miltelių, kad nebūtų painiavos tiems, kas nėra girdėję apie miltus kepiniams.

Miltus reikia įsijoti, kad gautųsi purus, lengvas vyniotinis. Įmaišykite palengva, nepersistengdami.

Supylę tešlą į formą, išlyginkite paviršių ir gerai užpildykite formos karštus. Galite porą kartų skardą trinktelti į stalą, kad susprogtų visi oro burbuliukai.

Biskvitas kepa labai greitai. Man kepė 8 minutes. Kai gražiai pagels, pradės ruduoti, o biskvitas pradės atsiskirti nuo formos kraštų, vadinasi, jau gana. Dar paspaudus pirštu, biskvitas turi atšokti, o ir patikrinus mediniu pagaliuku, jis turi likti sausas ir švarus. Neperkepkite, nes bus sunku susukti.

Kol biskvitas keps, ant stalo pasitieskite truputį didesnį kepimo popieriaus gabalą nei kepimo forma arba švarų rankšluostėlį ir pabarstykite cukraus pudra, kad biskvitas neprikibtų.

Iš formos išverskite biskvitą, atsargiai nulupkite popierių ir truputį palaukite, kol pravės, prieš tepdami uogienę. Jei biskvitas bus per karštas, uogiene per daug susigers į biskvitą. Tačiau visiškai biskvito irgi neatvėsinkite, nes kitaip sunku bus susukti. Palaukite apie 5 minutes.

uogienės nepagailėjau ir dėjau kupinus šaukštus. Tai kitąkart nedėčiau tiek daug, nes uogienė saldi, galima ir mažiau.

Tepdama uogienę nuo kraštų palikau po 1 cm (netepiau), kad neišbėgtų per kraštus.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu.


Ingredientai

33 x 23 cm stačiakampei formai

Tešlai

4 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui

4 šaukštai braškių ar aviečių uogienės

Gaminimo eiga

* Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių (200 laipsnių orkaitę su ventiliatorium). Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

* Kiaušinius ir cukrų gerai išplakite mikseriu, kol masė padvigubės, taps balta, puri, lengva (apie 5 minutes).

* Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir įsijokite į tešlą. Išmaišykite, tik nepersistenkite.

* Supilkite tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite.

* Kepkite 7-10 minučių, kol gražiai paruduos, o biskvito kraštai pradės atšokinėti nuo skardos.

* Kol biskvitas kepa, ant stalo pasitieskite kepimo popieriaus arba švarų rankšluostį ir pabarstykite cukraus pudra.

* Iškepusį vyniotinį išimkite iš orkaitės, kraštus atskirkite peiliu ir atsargiai išverskite ant kepimo popieriaus su cukraus pudra. Nuo biskvito atsargiai nulupkite kepimo popierių ir palikite šiek tiek atvėsti.

* Kai šiek tiek atvės, ant biskvito paskirstykite uogienę. Suvyniokite vyniotinį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis