Daugelis mūsų mėgstame kepeninę. Nuo seno ji būdavo gaminama su taukais, vėliau su sviestu. O man kilo idėja pagaminti kepeninę su kokosiniu aliejumi. Taip ir gimė mano „firminė“ kepeninė, kuri yra būtinai valgoma su namine rugine duona ir gardinama raudonomis uogomis – bruknėmis, spanguolėmis, raudonaisiais serbentais ar putinais. Uogos suteikia puikią rūgščią atsvarą saldžiam kokoso kvapui (ne saldžiam skoniui) ir truputį kartumo turinčioms kepenėlėms.
Dažniausiai gaminu didesnį kiekį, nes dalį kepeninės sudedu į indelius ir saugau šaldiklyje. Tai labai patogu, jei staiga kažkas paskambina ir praneša, kad pasiilgo ir atlekia aplankyti, telieka ištraukti indelį ruošinio, indelį raudonųjų uogų ir gardžiuotis.
Mano mėgstamiausios kepenėlės – kalakutų. Jos standesnės, nei vištų, o galvijų esame įpratę troškinti su daržovėmis ar malti ir kepti kotletus „kaip pas mamą“.
Kepeninei gaminti reikės:
1 kg kalakutų kepenėlių
150 g kokosų aliejaus
2 didesnių svogūnų
1 didelės morkos
1 a. š. rupios druskos
1 a. š. džiovintų maltų čiobrelių
1 a. š. maltų pipirų mišinio
Mėgstamų rūgščių uogų
Gaminame:
*Kepenėles perplaunu po šalto vandens srove, nusausinu popieriniu rankšluosčiu ir, jei jos labai stambios, perpjaunu į kelias dalis. Svogūnus nulupu, pjaustau kubeliais, luptą morką sutarkuoju stambia tarka.
*Į gilesnę keptuvę dedu kokosų aliejų, ir, jam įkaitus, suberiu svogūnus ir morkas, druską ir pipirus ir galiausiai dedu kepenėles. Jos aliejuje sproginėja, todėl stumkite peiliu nuo pjaustymo lentelės į keptuvę nuo savęs, kad jeigu ir tykštels, tai ant lentelės ar blogiausiu atveju sienos, o ne ant rankų.
*Dengiu dangtį, ugnį sumažinu iki mažiausios ir palieku troškintis apie 15-17min. Tuomet suberiu čiobrelius, vėl dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku atvėsti.
*Keptuvės turinį pilu į virtuvinio kombaino indą, sumalu viską iki vientisos tyrės. Viskas! Pradžioje atrodo, kad kepeninė per skysta, tačiau šaldytuve stingdamas kokosų aliejus padarys savo darbą ir sutvirtins tekstūrą.
*Patiekiu su visu indeliu iš šaldytuvo, duodu svečiams peilį, duonos ir uogų. Labai tinka su marinuotomis daržovėmis, pavasarį itin gardu su šviežiais krapais ir ridikėliais.