Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Manikiūras: kelios gudrybės, kad nagų lakas laikytų ilgiau
- Andy Warholas: menininką išgarsino šykštumas, vogti talentai ir feminisčių pasikėsinimai
- Velykos – ne vien margučių dažymas ir ridenimas. Kaip reikia pasitikti šią šventę
- Kaip pagyvinti garderobą ankstyvą pavasarį
- Velykiniai zuikučiai
Bulvių kotletai su grybais
Apskrudę bulvių kotletai su grybų įdaru ne tik skaniai atrodo, bet ir maloniai traška, juos valgant. Prieš šių kotletų idealiai tiks pomidorų ar grybų padažas.
Produktai:
5 didelės bulvės, 250 g pievagrybių, 1 didelis svogūnas, 2 – 3 šaukštų miltų, lauro lapų ir juodųjų pipirų žirniukų pagal skonį, saujelė šviežių krapų, žiupsnelis muskato riešuto, druskos pagal skonį, džiūvėsėlių kotletams apvolioti, aliejaus kepimui.
Kaip gaminti:
1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje su lauro lapais ir juodaisiais pipirais.
2. Išvirusias bulves sugrūskite, tada suberkite smulkintus šviežius krapus, miltus, muskato riešuto žiupsnelį, druskos, viską gerai išmaišykite.
3. Svogūną smulkiai supjaustykite, 4–5 min. pakepkite aliejuje.
4. Suberkite smulkintus pievagrybius ir kepkite 1–2 min., kol jie pagels. Įberkite druskos.
5. Iš bulvių tešlos suformuokite rutuliukus, delnu paspaudę padarykite iš kiekvieno rutuliuko blynelį, ant jo uždėkite įdaro, sulenkite blynelį, užspauskite kraštus, suformuokite kotletus.
6. Apvoliokite blynelius miltuose ar džiūvėsėliuose, kepkite aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus.
Orkaitėje kepti žiediniai kopūstai su česnakais
Apskrudę žiediniai kopūstai su citrinų ir česnako aromatu – skanumėlis... Pamatysite, po šio recepto kitaip pažvelgsite į šią, regis, apetito nekeliančią daržovę.
Šį visavertį patiekalą galima valgyti šiltą vakarienei, taip pat galima valgyti šaltą.
Produktai: žiedinio kopūsto galva (galima gaminti ir šaldytus), 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 citrina (reikės žievelės ir sulčių), 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių, 2 – 3 skiltelės česnako, druskos pagal skonį, sauja žalumynų petražolių, mėtų) papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Kopūstą išskirstykite žiedynais ir sudėkite juos į didelį dubenį. Užpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, užberkite tarkuotą citrinos žievelę, raudonėlį, druskos, išmaišykite.
3. Kepimo formą ištepkite likusiu aliejumi.
4. Žiedinį kopūstą sudėkite į kepimo formą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 45 min., vis pamaišydami, kad nepridegtų.
5. Paskui uždėkite sutrintą į košelę česnaką, išmaišykite ir dar 5 min. pašaukite į orkaitę.
6. Prieš patiekdami apšlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite šviežiais žalumynais.
Daržovių blyneliai
Štai kuo ypatingi šie blyneliai: daržovės smulkiai supjaustomos, jų struktūra išlieka. Tai sukuria skonių kontrastus, blyneliai būna sultingesni. Daržovių blynelius galima dėti ant duonos – bus originalūs sumuštiniai.
Produktai:
2 didelės bulvės, 250 g brokolių (galima šaldytų), 1 poras, 1 vidutinio dydžio svogūnas, saujelė šviežių krapų, 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių, druskos, pipirų pagal skonį, 1 – 2 šaukštai miltų, alyvuogių aliejaus kepimui.
Kaip gaminti:
1. Bulves išvirkite su lupenomis, nulupkite, smulkiai supjaustykite.
2. Pavirkite brokolių žiedynus pora minučių. Jeigu brokoliai šaldyti, pakaks perlieti juos verdančiu vandeniu. Brokoliai turi būti minkšti, bet šiek tiek traškūs. Smulkiai juos supjaustykite.
3. Baltą poro dalį smulkiai supjaustykite, pakepkite alyvuogių aliejuje.
4. Svogūną sutarkuokite tarka ar sumalkite mėsmale. Sultis palikite.
5. Dideliame dubenyje sumaišykite bulves, brokolius, porą, svogūną kartu su sultimis, suberkite smulkintus žalumynus ir prieskonius. Išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
6. Įberkite į daržovių masę miltų, gerai išmaišykite.
7. Suformuokite blynelius, juos apvoliokite miltuose ar džiūvėsėliuose. Kepkite alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių, kol susiformuos traški plutelė.
8. Patiekite karštus su pomidorų ar grybų padažu, šviežiomis salotomis ir neskaldytų grūdų duona.
Ryžių rutuliukai su keptų daržovių padažu
Ryžių rutuliukai – tikras atradimas tiems, kas nori skaniai ir originaliai pavakarieniauti, o vakarienei sugaišti mažai laiko ir priemonių. Švelnus, lengvas padažas iš keptų daržovių praturtins rutuliukų skonį.
Produktai padažui: 1 saldžioji paprika, 1 didelis pomidoras, 1 – 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 – 2 šaukšteliai cukraus, 0,5 šaukštelio Provanso žolelių, druskos, maltų pipirų pagal skonį.
Rutuliukams: 2 šaukštai virtų ryžių, 1 šaukštas sezamo sėklų, 1 šaukštas citrinos sulčių, 2 – 3 šaukštai sojos padažo, sauja špinatų (arba salotų lapų), keli žali svogūnų laiškai, saldžiosios paprikos pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Padažui įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Papriką ir pomidorą įvyniokite į foliją. Kepkite apie 30 – 40 min.
3. Ryžių rutuliukams pakepkite sezamo sėkleles ant sausos keptuvės.
4. Dubenyje sumaišykite ryžius, citrinos sultis, sojos padažą, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, smulkintus špinatus, 1 šaukštą skrudintų sezamo sėklų ir papriką.
5. Grįžtame prie kepamų daržovių. Išimkite jas iš orkaitės, nulupkite odelę, nupilkite skystį.
6. Sutrinkite daržoves trintuvu, įpilkite alyvuogių aliejaus, įverkite druskos, cukraus, pipirų, Provanso žolelių. Išplakite iki vientisos masės.
7. Patiekite ryžių rutuliukus su daržovių padažu.
****
Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!