Be lukšto virti kiaušiniai ant ruginio skrebučio

Dar visai neseniai be lukšto virti kiaušiniai man atrodė lyg didžiausias iššūkis, kurio tikrai neįveikčiau. Turiu padėkoti savo draugei, kuri praėjusių metų rudenį mane pasikvietė kartu pasigaminti pusryčius, nes tvirtino sužinojusi labai paprastą būdą kaip paruošti „poached eggs“.

Šios savaitės skaitomiausi straipsniai:
- A. Jagelavičiūtė: grožis nepadarė manęs laimingos
- Maja Pliseckaja: anksti likusi be tėvų ir kentusi tetos neapykantą, balerina sąmoningai atsisakė motinystės
- Moterys kalba. B. Tiškevič: džiaugiuosi, kad turiu nedidelę krūtinę
- V. Baublienė: hercogienė ir pasakų tempai
- Savaitės ikona. Iš kur įkvėpimo, kaip rengtis, semiasi R. Kulvinskytė
- Jų geriausi rankų kremai: kaip rankas puoselėja žinomos moterys
- A. Kaluginas: didžiausios lietuvių porų seksualinės problemos

Strikinėjom abi aplink puodus ir vieną po kito traukėm puikiai be lukšto išvirtus kiaušinius (jų buvo net keturi). Kaip man anksčiau nešovė į galvą mintis išbandyti šį triuką? Štai Jums sveikesnis populiariųjų eggs benedict variantas. Be hollandaise padažo, bet su šviežiais žalumynais, kreminiu avokadu ir ant juodos ruginės duonos, kuri, mano nuomone, puikiai šiam užkandžiui tinka.

Jei dar nesate bandę namie virti kiaušinių be lukšto, tai skatinu pabandyti ir prižadu, kad vėliau norėsis jais gardinti salotas, grikius, bolivinės balandos kruopas ar dar velnias žino ką. Aš esu savamokslė kulinarė, jeigu apskritai galima išdrįsti save šitaip vadinti, ir ieškau paprastų būdų kaip pasigaminti norimus patiekalus. Iš anksto atsiprašau jei įžeidžiu gerbiamus šefus dėl netikslios vandens temperatūros, netinkamo ruošimo būdo ar kitų kulinarinių niuansų, skirtų profesionalams, neišmanymo. Be Jūsų kulinarinių šedevrų apskritai nebūčiau gavusi įkvėpimo pradėti mažų skanių kelionių savo virtuvėje.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Pirmą kartą ruošiant tokius kiaušinius su drauge naudojome būdą, kai į lengvai verdantį vandenį supilamas kiaušinis ir aplink ji vandenyje sukamas šaukštas, mentelė ar kitas pakankamai ilgas virtuvinis įrankis, tokiu būdu neleidžiant baltymams vandenyje išsisklaidyti. Vėliau aš netyčiomis atradau šiek tiek patogesnį būdą kiaušiniams virti: į silpnai verdantį vandenį nedideliame puode įmušamas kiaušinis, leidžiama jam paliesti dugną, tuomet su šaukštu (ar keliais šaukštais) besisklaidantys baltymai sustumiami link kiaušinio trynio. Rezultatas išeina toks pats tik nebereikia vandenyje nieko sukti.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Vienai sočiai porcijai reikės:

Dviejų kiaušinių,
vienos nemažos ruginės duonos riekės (aš rinkausi bemielę su moliūgų sėklomis),
maždaug pusės avokado,
trijų šparagų stiebų,
kelių salotų lapelių,
lukštentų kanapių sėklų (nebūtina, bet aš mėgstu jas berti ant užkandžių ir salotų kaip natūralų mineralinių medžiagų bei vitaminų šaltinį),
prieskonių : druskos, juodųjų arba aitriųjų pipirų,
šlakelio aliejaus.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Kaip gaminti:

* Nedideliame puode užvirti vandenį, sumažinti ugnį, kad vanduo tik švelniai burbuliuotų.

* Į mažą indelį įmušti vieną kiaušinį; staigiai, bet švelniai supilti kiaušinį į silpnai verdantį vandenį, leisti jam paliesti dugną ir su didesniu šaukštu (ar keliais šaukštais) atsargiai „surinkti“ į šonus besisklaidančius baltymus, stumiant juos link kiaušinio trynio. Pamatysite, kaip baltymai pradeda tvirtėti. Pavirti kiaušinį apie dvi minutes, bet laikas tik preliminarus, nes viskas priklauso nuo kiaušinio dydžio. Aš viriau 1 min. 50 s. Galite atsargiai ištraukti kiaušinį iš vandens ir įvertinti, ar šis jau paruoštas. Baltymas turi būti sutvirtėjęs, bet ne per kietas, o trynys viduje – skystas. Tą patį pakartokite ir su kitu kiaušiniu.

* Keptuvėje pašildykite kelis lašus aliejaus ir kelias minutes pakepinkite šparagus prieš tai patrumpinę kotelius. Neperkepkite, šparagai turi išlaikyti savo tvirtumą.

* Paskrudinti duonos riekę; ant jos dėti avokado gabalėlius, šparagus, pabarstyti druska. Ant viršaus uždėti kelis žalumynų lapelius, virtus kiaušinius, pabarstyti norimais prieskoniais, kanapių sėklomis ir skanauti.

kitchenjulie.com

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis