Siūlome paskaityti ir šiuos straipsnius:
- Tokia kava, kokia yra populiari Lietuvoje, Italijoje laikoma „nusikaltimu, už kurį sodinama į kalėjimą“
- S. Kingas: siaubo užuomazgos ir pranašiški sapnai – iš ankstyvos vaikystės
- Gabrielės pokyčiai: romantiška nuotaka
- A. Cholina kviečia į įspūdingiausius savo spektaklius, sukurtus Maskvos J. Vachtangovo teatre
- Karšti sumuštiniai kitaip
„Marinato ingredientų pasirinkimui būtina skirti didelį dėmesį, nes tik tinkamai paruoštas marinatas atskleidžia visą mėsos skonių gamą ir leidžia išties ja mėgautis. Marinatą paruošti galima lengvai ir greitai, o iškepta mėsa bus ir soti, ir skani“, – sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
G. Bovševič dalinasi penkiais marinatų receptais, iš kurių gardžiausią išsirinks tiek mėgstantys įprastus skonius, tiek pasiryžę eksperimentuoti gurmanai. Dalį šių marinatų piknikų mėgėjai galės išbandyti jau birželio 10 d. vyksiančiame tradiciniame piknike Vilniuje ant Baltojo tilto pievos.
Rytietiškas medaus (aštrus) marinatas
Geriausiai tinka kiaulienai arba veršienai. Marinavimo laikas – 5-8 val.
Vandens vonelėje pašildykite 1-2 šaukštelius medaus. Kai medus ištirps, įpilkite 3 šaukštelius sojų padažo, šaukštelį sezamų aliejaus, įberkite šaukštelį šviežio arba džiovinto imbiero, 2 smulkintas česnako skilteles ir pagal skonį juodųjų pipirų. Paruošto marinato užteks 1 kg mėsos. Po tokio egzotiško, aštraus skonio šašlyko patariama gerti „Borjomi“ mineralinį vandenį – jis padės nuo galimų pasekmių.
Jogurto ir kario marinatas
Geriausiai tinka paukštienai ir baltai mėsai. Marinavimo laikas – 2-3 val.
Stiklinę natūralaus neriebaus jogurto be priedų sumaišykite su 2 šaukšteliais kario ir pagal skonį pasūdykite. Į masę įberkite smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų ir tiek pat pjaustytų vyšninių pomidorų. Sudėkite mėsą ir marinuokite 2-3 valandas.
Svogūnų ir pomidorų marinatas
Puikiai tinka bet kokiai mėsai, netgi riebiai. Marinavimo laikas – 6-10 val.
Stambiai sutarkuokite didelį pomidorą, dar 2 pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Taip pat sutarkuokite didelį svogūną, o 2 mažus svogūnus sukapokite. Įberkite 3–4 smulkintas česnako skilteles, pagardinkite druska ir pipirais. Galite naudoti ir kvapniuosius prieskonius, pavyzdžiui, petražoles, sedulas arba bazilikus. Tada į gilų dubenį sudėkite 1 kg pjaustytos mėsos, įpilkite stiklinę vandens ir suberkite paruoštas daržoves. Jeigu norite, galite įpilti šaukštą augalinio aliejaus.
Pikantiškas svogūnų ir kefyro marinatas
Idealiai tinka vištienai. Marinavimo laikas – 6-12 val.
1 kg vištienos reikia apie ½ kg smulkiai kapotų svogūnų ir ½ l neriebaus kefyro. Kapotus svogūnus sumaigykite rankomis, įberkite 1 šaukštelį pikantiškų sausųjų prieskonių ir bet kokių maltų pipirų. Paskui ant svogūnų sudėkite vištieną, sumaišykite ir užpilkite kefyru. Geriausia ją marinuoti uždengtą plėvele.
Greitas svogūnų marinatas (jeigu iškylauti nusprendėte spontaniškai)
Tinka įvairiai mėsai.
Jeigu iškylą suplanavote spontaniška ir nebuvo laiko ruošti ir marinuoti, jokiu būdu neskubėkite pilti acto, o tuo labiau majonezo ar kitos „sunkiosios artilerijos“. Verčiau sutarkuokite svogūną, įberkite pagal skonį druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir įtrinkite mėsą. Kol susirinksite būtiniausius daiktus ir paskambinsite draugams, vištiena bus paruošta.