Julijos virtuvė: puikusis močiutės obuolių pyragas

Kas padeda pamiršti visus nemalonius dalykus? Kas paguodžia? Kas priverčia visa kas nesvarbu minutėlei pradingti ir leidžia pasimėgauti akimirka sau? Pasufleruosiu: kvepiantis cinamonu, drėgnas, tirpsta burnoje. Taip. Katik iškeptas, dar šiltas, obuolių pyragas. Močiutės obuolių pyragas.

Aš tikiu, jog kiekvieno mūsų Močiutė turi savo firminį desertą, kurį gamina arba ypatingai progai , arba, paprasčiausiai, savo anūkams palepinti. Mano atveju tai šis gražutėlis obuolių pyragas. Nuo tiek seniai, kiek aš sugebu atsiminti, jis visad puikuodavosi ir tebesipuikuoja ant šventinio stalo. Ir aš tuo be galo patenkinta.

Šis pyragas turi bene visus man taip mėgstamus kepinio bruožus: jis drėgnas, purus, lengvas, ne per saldus…ir su sultingais obuolių gabalėliais. Velniai rautų, kaip gerai! Kitas šio pyrago privalumas – produktai. Nereikia jokių įmantrių prekių. Be to, net ketvirtadalis šio pyrago tesudaro apie 430kcal. Taigi, jeigu dienos metu valgėte subalansuotus patiekalus, galite sau leisti pasimėgauti nemažu šio pyrago gabalu.

Stiklinė – 250 ml

Naudojau 28 cm skersmens kekso formą (tokią formą naudoja ir mano močiutė). Jei rinksitės įprastą apvalią kepimo formą, siūlau naudoti 24 cm skersmens.

J. Steponavičiūtės nuotr.

Ingredientai:

1 stiklinė miltų
šiek tiek mažiau nei 1 stiklinė cukraus (sakykim 5/6 stiklinės)
4 vidutiniai kiaušiniai
5 dideli traškūs bei sultingi obuoliai
1 valg.š. kukurūzų krakmolo (močiutė vartoja bulvių krakmolą, galite drąsiai dėti ir jį)
1 arb.š. su kaupu cinamono
1 arb.š. sodos + citrinos sulčių ‘nugesinimui’
tarkuota pusės citrinos žievelė
sviesto kepimo formai patepti

Kaip gaminti:

* Įkaitinkite orkaitę iki 195° C. Kaitinimas viršus-apačia.

* Nulupkite obuolius ir įpjaustykite gabalėlius į vidutinio dydžio dubenį. Sumaišykite su cinamonu ir atidėkite į šalį.

* Persijokite miltus į didelį dubenį. Gerai sumaišykite su krakmolu. Sodą nugesinkite citrinos sultimis į miltų mišinį ir sumaišykite.

* Vidutiniame dubenyje gerai išplakite kiaušinius su cukrumi naudodami vidutinį-stiprų greitį iki masė padvigubės, pabals ir nebeliks didelių oro burbulų. Įmaišykite citrinos žievelę.

* Silikoninės mentelės pagalba, palaipsniui įmaišykite kiaušinių masę į miltų masę, kad nesusidarytų miltų gumulėlių.

J. Steponavičiūtės nuotr.

* Atsargiai įmaišykite į tešlą obuolius.

* Pilkite masę į gerai sviestu išteptą kepimo formą ir dėkite į orkaitę.

* Kepkite apie 45 minutes arba iki į tešlą įkištas pagaliukas ištraukiamas vos su keliais trupinėliais.
Leiskite pyragui atvėsti, tuomet apibarstykite cukraus pudra.

* Namuose nuostabus obuolių pyrago kvapas. Taip, už lango jau tikrai ruduo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis