22 cm. apvaliai formai
Pagrindui:
180-200 g šokoladinių trapių sausainių
50 g sviesto
4 v.š. grietinėlės
Kremui:
400 g moliūgo tyrės*
200 g 35-36% grietinėlės
250 g maskarponės arba rikotos sūrio
100 g cukraus pudros (arba pagal skonį)
1 apelsinas
20 g želatinos
80 ml šalto vandens
Gaminame
* Moliūgo tyrė gaminama labai paprastai. Moliūgą nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į orkaitės skardą ir kepkite 180°C temperatūroje, kol suminštės. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio dydžio gabaliukais supjaustysite moliūgą. Aš pjaustau maždaug 3-4 cm. kubeliais ir kepu apie 20 min. Iškepusį sutriname virtuviniu kombainu arba kokteilių plaktuvu. Šios tyrės galima pasigaminti daugiau ir užšaldyti.
* Pagrindas. Sausainius sutrupiname, supilame išlydytą sviestą ir grietinėlę, gerai išmaišome. Beriame į kepimo popieriumi išklotą formą, paskirstome per visą plotą ir gerai paspaudžiame, kad trupiniai suliptų (ypač prie formos kraštų, kad vėliau nepratekėtų kremas). Pastatome į šaldytuvą.
* Kremas. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Moliūgo tyrę, maskarponę ir 50 gr. cukraus pudros išplakame mikseriu iki vientisos masės. Sudedame nutarkuotą apelsino žievelę ir supilame išspaustas apelsino sultis. Išmaišome. Želatiną ištirpiname (tik neužviriname), atvėsiname ir įmaišome į kremą. Galiausiai įmaišome su likusia pudra iki standumo išplaktą grietinėlę. Jei visgi matote, kad kreme yra gumuliukų, išplakite jį nedideliu greičiu mikseriu. Pilame kremą ant pagrindo ir dedame į šaldytuvą sustingti. Skanaus!
P.S. Sunkiausia šiame recepte buvo sugalvoti jo pavadinimą, nes, rodos, tai moliūgų pyragas, bet labiausiai jame jaučiasi apelsinų skonis!