Visą šventinį gruodžio mėnesį tūkstančiai Lietuvos pradinukų kviečiami į „Malseną“ mokytis kepti tikrus lietuviškus kūčiukus ir susipažinti su šio patiekalo istorija. Septintus metus organizuojamoje mokymo programoje moksleiviai supažindinami su kūčiukų kepimo tradicijomis, Šv. Kūčių ir Kalėdų ritualais, jų prasme.
„Jau septintus metus įmonėje organizuojame nemokamas kūčiukų kepimo pamokas Lietuvos vaikams. Siekiame, kad kuo daugiau vaikų suprastų kūčiukų prasmę, imtų sieti šventes ne su dovanomis ar turtingais vaišių stalais, tačiau su prasmingais šeimos ritualais. Kalėdinio stalo ruošimas, maisto gaminimas su visa šeima suartina, padeda suprasti vieniems kitus. Tikimės, kad mūsų projektas paskatins Lietuvos šeimas kūčiukų kepimą namuose paversti prasminga kasmetine tradicija“, – sakė įmonės vadovas Gintautas Migonis.
Projekto atidarymo dieną kartu su vaikais kūčiukus kepti ir naujai pažvelgti į šią tradiciją pasiryžo „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), etnografines švenčių tradicijas pristatė etologė Gražina Kadžytė.
„Kūčiukai savo išvaizda gali atrodyti vienodi, tačiau į pirktinius kūčiukus niekas neįdės tos vaikiškos laimės ir džiaugsmo, tikėjimo ir juoko, kuris sklinda iš vaikų rankų gaminant kūčiukus. Nuo seno kūčiukus gamino šeimos mažiausieji, tik jų paliesti kūčiukai tampa tikra prosenovine Kūčių duonele“, – sakė Gražina Kadžytė.
Šiais metais kūčiukų kepimo projekte dalyvaus bene du tūkstančiai mokinių iš visos Lietuvos. Dalis jų kūčiukus „Malsenoje“ kepa jau ne pirmus metus. Pasak projekto organizatorių, mokymasis kepti kūčiukus jau tapo dalies Lietuvos mokyklų šventine tradicija. Po šių metų projekto, per septynerius metus kūčiukus bus išmokę kepti ir apie Kalėdines tradicijas sužinoję beveik 10 000 Lietuvos pradinukų.
Tikrų lietuviškų kūčiukų receptas:
1 kg kvietinių miltų;
480 ml vandens;
0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
120 g cukraus;
3 valgomieji šaukštai aguonų;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
70 g aliejaus.
Paruošimas
* Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val.
* Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.
* Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie švelniai parus.