Per Kūčias jos stalą tradiciškai puošia 12 patiekalų, o Kalėdas, bent praėjusiais metais, ji su šeima sutiko angliškai – skanaudama kalakutą bei žąsį.
Nors patys gaminiai ant šventinio stalo būna tradiciški, tačiau ne vienos receptų knygos autorė stengiasi į juos pažvelgti kūrybiškai.
„Kūčioms visuomet ruošiu bent vieną silkės patiekalą kitaip. Ne vienus metus ant stalo karaliavo aštri citrinų sultyse marinuota silkė, o šiemet gaminsiu šią. Saldus mangas ir gaivus agurkas idealiai dera su traškiais juodos duonos trupiniais. Svarbu pasirinkti tikrai kokybišką silkę ir gerai sunokusį mangą. Jei norite labiau pažįstamo skonio, mangą keiskite obuoliais, kalendras – petražolėmis,“ – virtuvės paslaptimis dalinasi Beata bei siūlo išmėginti neįprastą silkės receptą.
Silkė su agurkų ir mangų (ar obuolių) salsa bei juodos duonos trupiniais
Reikės:
4 silkės filė juostelių (arba 2 neišdorotų silkių)
1 prinokusio mango
2 mažų agurkų
0,5 raudonojo svogūno
0,25 puodelio šviežių kalendrų
0,5 raudonos aitriosios paprikos
1 žaliosios citrinos sulčių
1 šaukštelio citrininių pipirų
šviežių kalendrų lapelių papuošti
Duonos trupiniams:
3 riekių mėgstamos juodos duonos
20 g sviesto
druskos
Gaminame:
1. Orkaitę įkaitiname iki 190 °C. Skardą išklojame kepimo popieriumi.
2. Rankomis arba virtuviniu kombainu iki rupių trupinių susmulkiname duoną.
3. Sviestą ištirpiname, pasūdome ir sumaišome su duonos trupiniais, juos suberiame į skardą ir paskrudiname orkaitėje apie 15–20 minučių. Paskrudusius trupinius dar permalame maisto kombainu, kad būtų kaip rupūs miltai.
4. Mangą, agurkus ir svogūną nulupame, supjaustome smulkiais kubeliais. Sumaišome, pagardiname pipirais ir pašlakstome citrinų sultimis.
5. Vienoje silkinės pusėje dedame daržoves, kitoje – silkę, o tarpelį viduryje užpildome duonos trupiniais.
6. Papuošiame kalendrų lapeliais ir žaliųjų citrinų griežinėliais.