8 porcijoms reikės:
4 ar 5 kg anties (žąsies)
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
saujos šviežių čiobrelių, šalavijų
druskos, pipirų (pagal skonį)
Padažui reikės:
400 ml paukštienos sultinio
200 ml kepamos anties sulčių
100 ml raudonojo vyno
1 šaukšto miltų
25 g sviesto
Gaminame
* Antį nuplaukite, nusausinkite. Vidų ir išorę įtrinkite druskos, pipirų bei aliejaus mišiniu. Žalumynus sudėkite į anties vidų ir palikite ją per naktį šaldytuve.
* Į kepimo skardą įstatykite groteles, ant jų padėkite antį. (Jeigu manote, kad nusikaltimas yra neprikimšti antį obuolių, padarykite tai!)
* Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C ir pasukiodami kepsnį kepkite dar 1,5 val. Išbėgusias sultis ir riebalus vis nupilkite. Jų reikės padažui arba juose galima gardžiai iškepti daržoves – pastarnokus, bulves, morkas, salierus, ropes, moliūgus, svogūnus.
* Padažas. Įkaitintoje keptuvėje ant nesmarkios ugnies ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, po truputį supilkite sultis, tada – vyną. Kai ims virti, įpilkite sultinio – tiek, kad padažas būtų norimo tirštumo. Jei liko miltų rutuliukų, padažą nukoškite.
* Tradiciškai antis arba žąsis patiekiama su įdaru, ruošiamu iš skrudintos baltos duonos, rūkytos kiaulienos, sultinio, daržovių ir kiaušinių plakinio kepinio (jį kepti galima atskirai orkaitėje).
Karamelizuotos bulvės
8 porcijoms reikės:
300 g cukraus
175 g sviesto kubeliais
2 kg nedidelių bulvių
Gaminame
* Pasūdytame vandenyje bulves virkite tol, kol pradės minkštėti, tada nusunkite. Kai pravės, nulupkite, sudėkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.
* Keptuvėje storu dugnu ant labai silpnos ugnies ištirpinkite cukrų (tik nemaišykite!). Kai jis pradės burbuliuoti ir rusvėti, sudėkite sviestą. Lengvai pamaišydami kaitinkite, iki susiformuos karamelė.
* Sudėkite į ją bulves, pamaišykite jas, kad pasidengtų karamele. Ant silpnos ugnies kaitinkite bulves karamelėje nuolat jas apversdami, kol pasidengs plonu karamelės sluoksniu (maždaug 35 min.).
* Likusia karamele skanu pagardinti antieną.