Aš kartais galvoju ilgiau, nei gaminu. Jums taip nebūna? O aš va šiandien išsitraukiau iš šaldiklio gabalą kiaulienos nugarinės, žiūriu ir galvoju, ką gi skanaus pagaminti, kas būtų dar neatsibodę. Aišku, paprasčiausia ir lengviausia priruošti karbonadų, bet norisi kažko „mandresnio“!
Gal patiekalas ir nėra labai jau „mandras“ ar kažkuo išskirtinis, bet pietūs buvo skanūs ir sotūs. Po tokių pietų prireikė pasivaikščiojimo! Nes gi skanu, leidau suvalgyti sau daugiau nei įprastai!
Reikės:
~ 1 kg kiaulienos nugarinės;
400 g pievagrybių ( 200 g padažui, 200 g įdarui);
1 didelio svogūno;
400 ml grietinėlės (naudojau 12 % riebumo);
1 v.š. krakmolo;
5 galvutės česnako (arba pagal skonį);
prieskonių.
Gaminame
* Pasiruošimas. Nugarinę supjaustome ~1 cm storio riekelėmis ir išmušame. Įtriname norimais prieskoniais ir keletai valandų paliekame, kad prieskoniai įsigertų.
* Įdaras. Smulkiai supjaustome svogūną ir pievagrybius. Kepame keptuvėje, kol daržovės suminkštės, beriame prieskonius. Šiaip, įdara galite daryti pagal poreikį ir savo skonį.
* Grietinėlės padažas. Keptuvėje pakepiname pievagrybius ir smulkintą česnaką (kuo daugiau česnako, tuo skaniau, tad gaminimo eigoje ragaukit ir žiūrėkit ar ko netrūksta). Kai pievagrybiai suminkštėja, sumažiname kaitrą ir supilame grietinėlę, beriame prieskonius. Į pusę puodelio vandens beriame krakmolą, išmaišome ir supilame į grietinėlę, maišydami minutę vieną kitą pakaitiname.
* Suktinukai. Imame nugarinės gabalėlį dedame apie 1 v.š. įdaro, susukame, sutvirtiname dantų krapštukais. Šiek tiek apkepiname keptuvėje. Prieš dedant suktinukus į skardelę, dantų krapštukus išimame. Kepame apie 30 minučių (dėl kepimo laiko atsižvelkite į tai, kokio storio jūsų nugarinės riekelės), 200 laipsnių temperatūroje. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, užpilame grietinėle.
Skanaus!