Šį receptą man papasakojo draugė, gyvenanti Rusijoje, tai jos mamos firminis receptas. Iš tiesų, niekada nebuvau girdėjusi apie tokį, pernai išbandžiau ir šiemet paruošiu žymiai daugiau stiklainių.
Reikės:
krapų žiedynų
vyšnių lapų
juodųjų serbentų lapų
česnako skiltelių
0,5 kg rupios, nejoduotos druskos
Gaminame
* Pirmiausiai išplaunu ir iškaitinu stiklainius, nuplikau verdančiu vandeniu užsukamus dangtelius. Tuomet imuosi prieskonių – karštam vandeny gerai išplaunu krapų žiedynus, vyšnių lapus, juodųjų serbentų lapus.
Vienam stiklainiui skaičiuoju po vieną žiedyną, 3-4 vyšnių ir 2 serbentų lapus. Taip pat stiklainiui pasiruošiu po 2-3 česnako skilteles.
* Agurkams nupjaunu uodegas ir sudedu juos į stiklainius.
* 5 l puode užverdu 3 l vandens ir jam užvirus suberiu 0,5 kg rupios, nejoduotos druskos.
* Druskai ištirpus, skystį pilu ant agurkų, pridengiu dangteliais (neužsukant) ir palieku kambario temperatūroje 2-3 dienoms. Po tų kelių dienų skystį nupilu į kriauklę ir agurkus užpilu vandeniu – arba verdančiu iš virdulio, arba labai šaltu. Tikrai taip, TIESIOG vandeniu. Tada jau stipriai užsuku dangtelius ir verčiu aukštyn kojom. Po kelių valandų nešu rūsin.
3 l sūrymo užsipila apie 7-9 700 ml stiklainiai su agurkais.
Patarimas – kemšant agurkus prisiminkite, kad turi likti bent 2 cm tarpas iki dangtelio, agurkai turi būti pilnai užpilti skysčiu.
P. S. Gaunu daug klausimų apie šį receptą, atsakysiu į keletą aktualiausių:
- Jei agurkai gavosi per sūrūs, vadinasi, neištirpinta druska, pilant sūrymą pirmą kartą, tuomet druskos lieka stiklainyje ir, žinoma, agurkai gaunasi per sūrūs.
- Dar viena klaida – per ilgai sūryme laikomi agurkai, jei kambaryje labai šilta, užteks 2 dienų, jei vėsiau – gali pabūti ir tris, nors aš linkusi visada perpilti po 2 dienų.
- Kokiu vandeniu užpilti antrą kartą – arba verdančiu iš virdulio ar šaltu iš krano/šulinio.