Dabar jau šį pyragą kepu gan dažnai, nes jis yra ne tik puikiai dera su bet kokio sezono vaisiais ar uogomis, bet dar ir labai lengvai įsimenamas dėl skaičiaus 5. Tuoj suprasite kodėl.
Pavasarį pyragą gardinu rabarbarais, vėliau – braškėmis, juodaisiais serbentais, šilauogėmis. Rudenį – obuoliais, žinoma. O žiemą dedu konservuotas vyšnias be kauliukų ar bananą. Variacijoms ribų nėra.
Pyragui reikės:
5 v.š. cukraus
5 v.š. miltų (be kaupo)
5 v.š. aliejaus (neutralaus skonio ir kvapo, pvz. saulėgrąžų ar rapsų)
5 a.š. cukraus pudros
5 rabarbaro kotų (plonų, apie 30 cm ilgio)
5 lašų romo esencijos (nebūtinai)
sodos, acto
Štai ir atsakymas, kodėl 5. Žinoma, gaminant pyragą su vyšniomis, jų reikės daugiau nei penkių.
Pirmiausia atskiriu trynius nuo baltymų, baltymus dedu į šaldytuvą. Išsitraukiu elektrinį mikserį (jei neturite – tiesiog ilgiau paplaksite šluotele). Į indą su tryniais suberiu cukrų ir pradedu maišyti, kai jau cukrus aptirpsta ir tryniai pabąla, pilu aliejų, įlašinu romo esencijos, tuomet suberiu miltus. Kai jau viskas susimaišo, tešlą dedu į šoną ir imuosi rabarbarų, juos nulupu ir supjaustau 1cm gabalėliais.
Virš tešlos laikau šaukštą su
1 a.š. sodos
ir labai lėta srovele pilu actą. Pilu tol, kol soda putoja. Įmaišau putas, tuomet suberiu rabarbarus ir juos įmaišau į tešlą.
Įjungiu orkaitę režimu kepimas iš abiejų pusių 180 C, tešlą supilu į kepimo formą ir ją dedu ant grotelių orkaitės viduryje. Nustatau laikmatį 30 min.
Imuosi baltymų – plaku juos, kol jie tampa blizgūs, suberiu cukraus pudrą ir dar truputį paplaku, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Beje, dauguma rekomenduoja plakant baltymus į juos įberti žiupsnelį druskos. Galima, bet tikrai nėra būtina, jei baltymai atšaldyti.
Po 30 min. kepimo, pyragą ištraukiu iš orkaitės, viršun supilu plaktus baltymus, tolygiai paskirstau, pakedenu šakute, ir formą vėl grąžinu į orkaitę dar 15-20 min. Šioje kepimo stadijoje reiktų toli nesitraukti, viena akim stebėti ar ne pernelyg parudavo baltymo kepurė. Jei pasirodys, kad ji per ruda, tuomet keiskite kepimo režimą į kepimą tik iš apačios.
Orkaitės neatidarinėju, palieku pyragą, kol visiškai atvės.