Šiuos agurkus garnyrui pjaustau itin plonai, nes jie maloniai kanda liežuvį. Agurkėliai tiks ir ypatingoms mišrainėms ir, žinoma, užkandėlėse.
Reikia:
Agurkų
krapų kotų ar žiedynų
česnako skiltelių
lauro lapų
riekelėmis pjaustytų čili pipirų
cukraus
druskos
9 proc. acto arba 6 proc. obuolių acto
Gaminame
* Agurkus nuplaunu, juos standžiai sukišu į norimo dydžio stiklainius (visgi optimaliausi – užsukami 0,7l). Kartu su agurkais į stiklainį dedu krapų, kelias česnako skilteles, lauro lapą, 1 riekelėmis pjaustytą 6-10 cm čili pipirą.
* Stiklainius skildinai pripildau vandeniu, vandenį nupilu į indą, kuriame galima išmatuoti litražą. Reikiamą kiekį vandens pilu iš krano į reikiamo dydžio puodą, kaičiu ugnį ir laukiu, kol vanduo užvirs. 1 l vandens skaičiuoju 5 v.š. cukraus, 1 v.š. druskos, 200 ml 9 proc. acto arba 250 ml 6 proc. obuolių acto.
* Verdu, kol cukrus ir druska ištirpsta. Toliau jau – nuotaikos reikalas. Jei spaudžia laikas – stiklainius su agurkais sudedu ant orkaitės grotelių, jungiu 100 C ir kaitinu apie 30 min., agurkai turi pakeisti spalvą, tai ir yra ženklas, kad kaitinti užtenka. Jei turiu laiko – užpilu agurkus marinatu, palaukiu, kol atvės, tuomet stiklainių turinį vėl supilu į puodą, užvirinu, užpilu agurkus, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir nakčiai palieku po pledu ar sena pūkine striuke.
* Šiuos konservus galima laikyti kambario temperatūroje, rūsys nebūtinas.